Kultura     | 07.09.2021. 12:52 |

Osam predstava u takmičarskom programu 20. festivala bh. drame 'Zenica 2021'

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 7. septembra (FENA) – Dvadeseti festival bosanskohercegovačke drame “Zenica 2021”, kojeg od 12. do 20. septembra organizira Bosansko narodno pozorište Zenica, gledateljima će ponuditi osam predstava u takmičarskom dijelu te još 12 različitih sadržaja u sklopu pratećeg programa.  

Festival će na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke 12. septembra biti otvoren predstavom “Derviš i smrt” (20.00 sati). Festival će biti zatvoren dodjelom nagrada te pozorišnom predstavom Zijaha Sokolovića “Lijevo desno glumac”, koja će u sklopu pratećeg dijela programa i u čast nagrađenih, biti izvedena na Velikoj sceni BNP-a Zenica 20. septembra (19.30).

Na sceni BNP-a će biti izvedeno i svih prostalih sedam predstava iz takmičarskog dijela.

-Festival je jako bogat svojim programom, a sudjeluju gotovo sva profesionalna pozorišta iz BiH. Festival je selektovani izbor prethodne dvije pozorišne sezone, jer moramo imati na umu da prošlogodišnji, 19. festival bh. drame, nije izveden na sceni BNP-a. Bili smo se odlučili za drugačiji koncept, koji je bio karakerističan za prošlu godinu i gdje smo na prvom mjestu stavili scenska čitanja dramskih tekstova. Ove će godine biti izvedeno ono najbolje što je u protekle dvije godine nastalo u pozorišnom životu, u pozorišnom svijetu BiH i po predlošcima bh. pisaca- kazao je na pres-konferenciji direktor BNP-a i direktor Festivala Miroljub Mijatović.

Dramaturg i predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg festival Hasan Džafić istakao je kako će prateći program i ove godine biti realiziran online te emitovan posredstvom službenog youtube kanala BNP-a Zenica.

-U pripremi Festivala, uradili smo 10-ak video snimaka koje ćemo emitirati na youtube kanalu BNP-a i kanalima naših partnera. Riječ je o predstavljanju četiri knjige i jednog dramskog teksta, promociji jedne monografije, jednom online razgovoru…Nešto stavki pratećeg programa imamo i uživo, tako da ćemo otvoriti jednu izložbu, na kojoj ćemo prezentovati sve plakate dosadašnjih festival. Također, dodjela nagrada i zatvaranje Festivala bit će uživo - najavio je Džafić.

Napomenuo je kako će se prisjetiti i bivšeg direktora BNP-a i osnivača ovog festivala Radovana Marušića, kao i umjetničkog direktora BNP-a i selektora Festivala Nedžada Fejzića.  

Mijatović je naglasio kako su se odlučili da "iz tehničkih razloga“ prvu predstavu izvedu u Banja Luci, ali da su za svoju publiku obezbijediti ulaznicu za predstavu i autobuski prijevoz do Banje Luke i nazad.

Ovogodišnji članovi Stručnog žirija su glumac Vahid Džanković, dramaturginja Asja Krsmanović i reditelj Ivan Plazibat. Pored Stručnog, Festival bh. drame ima i Žiri novinara te Žiri publike. Selekorica ovogodišnjeg festivala je teatrologinja Ljiljana Čekić iz Banja Luke.

Raspored predstava takmičarskog dijela: Derviš i smrt (Narodno pozorište Republike Srpske, 12. septembar), To nikad nigdje nije bilo (produkcija Narodno pozorište Sarajevo, 13. septembar), Kreketanje (Narodno pozorište Tuzla, 14. septembar), Sedam strahova (BNP Zenica, 15. septembar), Nije čovjek ko ne umre (Pozorište Prijedor, 16. septembar), Ništa nas ne smije iznenaditi (Pozorište mladih Sarajevo, 17. septembar), Identitluk (Studio za izvedbene umjetnosti Mostar, HNK Mostar i NP Mostar, 18. septembar) i Šindlerov lift (Kamerni teatar 55, 19. septembar).

Samo će predstava “Derviš i smrt” biti odigrana na sceni NPRS-a u Banja Luci i sa početkom u 20.00 sati, dok će ostale predstave, sa početkom u 19.30 sati, biti igrane na Velikoj sceni BNP-a Zenica.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu 'Heroine u STEM-u'

KSB: Prioritet Vlade u 2024. bit će projekti od interesa za kanton i općine

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom