Bosna i Hercegovina     | 07.09.2021. 13:29 |

Bevanda i dužnosnica UN-a o okviru saradnje i provođenju socioekonomskih reformi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. septembra (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda danas je održao online sastanak s regionalnom direktoricom Ujedinjenih naroda (UN) za Evropu i centralnu Aziju Gwi Yeop Son i njenim saradnicima.

Tokom sastanka naglašena je važnost osnivanja i daljnjeg nastavka rada Zajedničkog upravnog odbora UN-a i BiH, gdje je ministar Bevanda bio supredsjedavajući i dao značajn doprinos u postizanju saglasnosti kod usvajanja Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja iz Agende u BiH, uključujući i napore na jačanju infrastrukture za finansiranje ciljeva održivog razvoja u BiH, zajedno s agencijama UN-a u BiH..

Sagovornici su naglasili značaj usvajanja Okvira saradnje za održivi razvoj UN-a u BiH za razdoblje 2021.-2025. godine i potrebu imenovanja novog Zajedničkog upravnog odbora te se osvrnuli na nove uvjete rada zbog pandemije virusa Covid-19.

Ministar Bevanda objasnio je na koji način je Vijeće ministara odobrilo pomoć u borbi protiv Covida-19  iz prošlogodišnjeg budžeta koja je usmjerena za kliničke centre i druge institucije u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu BiH.

Direktorica Son bila je zaintersirana za finansijsku situaciju na nivou BiH kako bi se adekvatno moglo odgovoriti na posljedice pandemije Covid-19 te je ministar Bevanda naglasio kako Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu nije usvojen.

- Proračun za ovu godinu dobio je podršku u prvom čitanju na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali od srpnja nije bilo sjednica. Također, imamo situaciju da odluka o privremenom financiranju istječe s posljednjim danom ovog mjeseca. Očekujem da ćemo prevazići političke probleme i nastaviti normalan rad u institucijama - naglasio je  Bevanda.

Sagovornici su se složili da je nužno nastaviti rad na provođenju socioekonomskih reformi jer su one ključne za život stanovnika BiH u čemu su programi UN-a nezaobilazan faktor napretka.

Sastanku je prisustvovala i rezidentna koordinatorica UN-a za BiH Ingrid Macdonald, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo