Kultura     | 07.09.2021. 14:07 |

Hodžić: Na Pozorišnim igrama stvaraju se drugarstva koja traju

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 7. septembra (FENA) - Kažu da gradove čine i ljudi, tako i Jajce osim spomenika i prirodnih ljepota ima i pojedince koji mu daju osoben pečat. Jedan od njih je i Pašaga Hodžić, vlasnik suvenirnice, amaterski glumac, član žirija publike na Pozorišnim igrama BiH Jajce, hroničar grada.

Suvernica Pašage Hodžića nalazi se nadomak katakombi i Medvjed kule. Tu se mogu pronaći rukotvorine od drveta koje pravi Pašaga, pletenine koji radi njegova supruga te kutijice za koje je zadužena kćerka.

Ali Pašagina suvernirica i Pašagina avlija mjesto su okupljanja Jajčana ali i svih onih koji pohode Pozorišne igre Bosne i Hercegovine. Tu se druži, istinski od srca, i ne može se doći na Igre a ne završti bar jedan dan u Pašaginoj avliji.

- Kao mladi voljeli smo radne akcije. Tamo su se stvarala drugarstva. Tako se sad stvaraju i sa  pozorištima drugarstva, prijateljstva - kaže za Fenu Pašaga Hodžić.

Kako navodi, on sjedne na svoj skuter i obiđe čitavu Bosnu i Hercegovinu. Istina, nije još bio u Velikoj Kladuši i Cazinu. I gdje god dođe, kaže, ima prijatelje jer glumci, pisci i reditelji dolaze iz svih gradova BiH.

Osim što je član glumačke amaterske skupine Jajca, Pašaga Hodžić piše i male drame.

Hodžić ističe da za taj mali grad Pozorišne igre puno znače. Sjeća se da je prošle godine tek 30 gledalaca moglo da uđe u salu, te da je bio uspjeh dobiti kartu.

Situacija sa koronom, podsjeća on, prošle je godine kočila sve, i pozorišne Igre i turizam. Ove godine je situacija bolja.

- Možda je korona u jednu ruku i pomogla Bosni i Hercegovini, građanima BiH da obilaze bosanskohercegovačke gradove. Prije su svi išli van BiH. Ljudi sad dođu, dive se ljepotama Jajca, a prije su bili samo u prolazu - podvukao je Pašaga Hodžić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Najavljeni 9. međunarodni skokovi s vodopada u Jajcu

Jajce: Otvoren poziv za bespovratna sredstva projekta 'Dijaspora Invest'

Trodnevna manifestacija Dani AVNOJ-a u Jajcu počinje 25. studenoga

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana