Regija     | 07.09.2021. 13:58 |

Sud BiH podržava ciljeve foruma o nezavisnosti u nepristranosti pravosuđa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. septembra (FENA) - Sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Hasija Mašović i registrar tog suda Emira Hodžić učestvovale su na Osmom regionalnom forumu o vladavini prava za jugoistočnu Evropu, održanom 3. i 4. septembra 2021. godine u organizaciji AIRE centra i Civil Rights Defenders-a.

Tema ovogodišnjeg foruma bila je - nezavisnost i nepristranost pravosuđa.

Forum je obuhvatio centralnu konferenciju u Dubrovniku, na kojoj su učestvovali predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, sadašnje i bivše sudije tog Suda, kao i bivši direktor i sekretar Venecijanske komisije Vijeća Evrope.

U nacionalnim radnim centrima u Beogradu, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Tirani i Zagrebu, okupili su se predstavnici cijelog regiona, uključujući predsjednike i sudije vrhovnih i ustavnih sudova, ombudsmane, zastupnike država pred sudom u Strazburu, predstavnike pravosudnih centara/akademija i nevladinih organizacija, kao i istaknute pravne stručnjake iz regiona.

Forum je predstavljao interaktivni skup, a učesnici iz regiona su putem videoprijenosa imali priliku uključivati se i uživo diskutovati.

Sud Bosne i Hercegovine svojim učešćem izražava podršku provođenju ciljeva Foruma koji su usmjereni na promovisanje provođenja Evropske konvencije o ljudskim pravima na lokalnom nivou, podsticanje regionalne saradnje u kontinuiranom razvoju vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, kao i pružanje pomoći u procesu evropskih integracija država u regionu, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Sarajevu Forum o analizi trendova prijetnji i rizika od oružja za masovno uništenje

Vodik od proizvodnje do potrošnje u industriji i prometu

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'