Bosna i Hercegovina     | 08.09.2021. 09:22 |

Podaci INZ-a - U ZDK do 5. septembra potpuno vakcinisane 29.503 osobe

FENA Saopćenje

ZENICA, 8. septembra (FENA) - Do petog septembra u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) je primljeno 151.242 doze vakcina, od čega je utrošeno 89.180 doza, podaci su Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koji koordinira distribuciju vakcina u ovom kantonu.

Prema izvještajima iz 17 vakcinalnih centara u ZDK, prvu dozu neke od raspoloživih vakcina primilo je 59.677 osoba (20,8 posto), dok su potpuno vakcinisana (sa dvije doze vakcine) 29.503 stanovnika ZDK, odnosno 10,3 posto stanovništva ovog kantona.

Vakcinacija u ZDK se provodi ili se provodila u dvanaest domova zdravlja u svim općinama i gradovima Kantona, Općoj bolnici Tešanj i Kantonalnoj bolnici Zenica, te kantonalnim Zavodu za borbu protiv ovisnosti i Zavodu za medicinu rada, te u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Zvanični podaci govore da u ZDK živi nešto više od 286 hiljada punoljetnih osoba. O tačnom broju onih koji su vakcinisani van granica BiH ne postoji sigurna evidencija.

U ZDK je najviše stiglo AstraZeneca vakcina, njih 66.240, potom slijede Sinofarm sa 50.840, te Pfizer sa 26.910. Vakcine Sputnik V, Moderna i Johnson/Johnson do sada nisu dolazile u ovaj kanton, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Iz Instituta još jednom apeluju na sve kategorije stanovništva da što prije pristupe procesu imunizacije i vakcinišu se bilo kojom od raspoloživih vakcina, jer su dosadašnja iskustva iz svih država i više od pet milijardi implementiranih doza pokazala da jedino i samo vakcine štite sigurno od smrti ili težih komplikacija uslijed ponovne zaraze COVID-om 19.

Kako iz INZ-a ističu, u skladu sa sloganom javne kampanje koju provode, jedino imunizacija znači i potpuna normalizacija života u BiH, ali i cijelom svijetu.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Svjetska zdravstvena organizacija podržava BiH u provođenju programa imunizacije

Na području BPK-a nastavljena imunizacija protiv HPV virusa

Održana Peta škola imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!