Bosna i Hercegovina     | 08.09.2021. 10:30 |

OSCE: Obrazovanje ne bi smjelo biti ispolitizirano

FENA Lejla Alibegović - Šovšić

SARAJEVO, 8. septembra (FENA) - Obrazovanje ne bi smjelo biti ispolitizirano, a obrazovne institucije moraju biti inkluzivne i imati razumijevanja za potrebe svih učenika, a ne samo onih koji pripadaju većini.

Rečeno je to Feni iz OSCE misije u BiH kao komentar na činjenicu da djeca bošnjačke nacionalnosti u Liplju kod Zvornika ove školske godine nisu krenuli u školu, a nakon što su roditelji uočili da je u matičnim školskim knjigama upisan “jezik bošnjačkog naroda”, umjesto Bosanski jezik i književnost.

-Praksom koja se sada primjenjuje, ukazuje se da se drugačije pristupa Bošnjacima u RS, čime se ozbiljno podriva mogućnost dugoročnog povezivanja unutar jedne zajednice i pomirenje u BiH - poručuju iz OSCE-a.

Podsjećaju da se u Odluci Ustavnog suda BiH (U 7/15) navodi da naziv jezika treba odražavati želje većeg broja ljudi koji njime govore. Zato je, kako podvlače, jezik bošnjačkog naroda bosanski, kako su tražili predstavnici Bošnjaka širom BiH.

-Pozdravljamo odluku roditelja da nastave dijalog sa relevantnim institucijama i vrate djecu u školu - poručili su iz OSCE-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Oslobođeno gotovo 300 otetih učenika u Nigeriji

BiH - Broj učenika u osnovnim školama u 2023/2024. manji za 1,5 posto u odnosu na prethodnu godinu

Vlada ŽZH isplatila ukupan iznos za sufinanciranje prijevoza učenika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo