Bosna i Hercegovina     | 08.09.2021. 12:01 |

Vijeće EU odobrilo paket sedmogodišnjeg finansiranja za zemlje aspirante od 14,2 milijarde eura

FENA Saopćenje

BRISEL, 8. septembra (FENA) - Zemlje članice Europske unije u utorak su odobrile skoro 14,2 milijarde eura pretpristupne finansijske pomoći za period 2021.-2027. godine u korist Albanije, Bosne i Hercegovine, Islanda, Kosova*, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske.

Ova podrška pomoći će korisnicima u provođenju reformi u skladu s planovima budućeg članstva u Uniji. Korisnici će biti podržani u provođenju neophodnih političkih, institucionalnih, pravnih, administrativnih, društvenih i ekonomskih reformi kako bi se uskladili s vrijednostima Unije i kako bi se postupno uskladili s pravilima, standardima, politikama i praksama Unije.

Pomoć u okviru IPA III bit će zasnovana i na pristupu zasnovanom na učinku i na principu pravičnog udjela.

To znači da će se pomoć razlikovati po obimu i intenzitetu prema učinku korisnika. Posebna pažnja će se posvetiti naporima uloženim u temeljna reformska područja (vladavina prava i osnovna prava, demokratske institucije i reforma javne uprave, kao i ekonomski razvoj i konkurentnost).

Istodobno će se primijeniti načelo pravičnog udjela kako bi se osiguralo da opseg i intenzitet finansiranja uzimaju u obzir ne samo performanse korisnika već i njihove potrebe i kapacitete kako bi se izbjegao nesrazmjerno nizak nivo pomoći u usporedbi s drugima i kako bi osigurali napredak svih korisnika.

Predviđeno je i da će se opseg i intenzitet pomoći moći modulirati u slučaju značajne regresije ili stalnog nedostatka napretka korisnika u temeljnim reformskim oblastima.

U takvim slučajevima sredstva bi se mogla proporcionalno smanjiti i preusmjeriti bez ugrožavanja podrške poboljšanju osnovnih prava, demokratije i vladavine prava, uključujući podršku civilnom društvu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Na Kosovu se ukida srbijanski dinar, EU traži da se osigura više vremena za tranziciju

Dvadesetak visokih europskih dužnosnika traži od čelnika EU-a istragu izbora u Srbiji

Turska sto godina kasnije: Erdogan, Atatürkov nasljednik i konkurent

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo