Bosna i Hercegovina     | 08.09.2021. 12:32 |

Krišto o održivom razvoju na konferenciji parlamenataraca u Beču

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BEČ, 8. septembra (FENA) - Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto sudjeluje na 5. Svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata, koju su u Beču organizirali Interparlamentarna unija (IPU) i Parlament Austrije, saopćio je Sektor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za odnose s javnošću.

Tijekom Konferencije parlamentarci imaju prigodu kroz izravnu interakciju raspravljati o svim aktualnim globalnim temama, od održivog razvoja, suzbijanja dezinformacija i govora mržnje, do ublažavanja utjecaja pandemije COVID-19.

Raspravljajući o postizanju održivog razvoja povećavanjem pozornosti ka dobrobiti ljudi i očuvanju okoliša, ali i ekonomskom rastu, Krišto je istaknula da se održivi razvoj, sa stajališta pojedine zemlje, mora staviti u kontekst geopolitičkog okruženja i postojećeg stanja, a što uključuje procjenu svih raspoloživih resursa.

Krišto je u svom obraćanju također podsjetila na sve češće vremenske nepogode koje uzrokuju nepovratne posljedice na eko-sustav, a koje su upravo rezultat neuravnoteženosti u ostvarivanju ekonomskog rasta i pribavljanja profita nauštrb zaštite okoliša i dobrobiti ljudi.

Govoreći sa stajališta uloge zakonodavca, kad je riječ o postizanju održivog razvoja, Krišto je istaknula važnost intenziviranja aktivnosti na kreiranju odgovarajućih zakonskih propisa i uključivanju institucija odgovornih za provođenje strateških, razvojnih, programskih i drugih dokumenata kako bi se na taj način doprinijelo održivom razvoju.

Na marginama Konferencije predsjednika parlamenata, Krišto se susrela sa predsjednikom Hrvatskog Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Tijekom susreta razgovarano je o daljnjoj bilateralnoj suradnji na političkom, interparlamentarnom i ekonomskom planu, kao i načinima suočavanja sa pandemijom koronavirusa i njenim zdravstvenim i ekonomskim posljedicama.

Planirano je da po završetku 5. Svjetske konferencije predsjednika parlamenata bude usvojena deklaracije na visokoj razini. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije