Bosna i Hercegovina     | 08.09.2021. 14:43 |

Ambasadori Češke, Japana i Nizozemske zasadili lipe u Aleji ambasadora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. septembra (FENA) - Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Mirza Batalović danas su bili domaćini ambasadorima Republike Češke, Japana i Kraljevine Nizozemske s kojima su zajedno zasadili lipe u poznatoj starogradskoj šetnici Aleji ambasadora, saopćilaje pres-služba Općine Stari Grad.

 Načelnik Hadžibajrić izrazio je zadovoljstvo zbog nastavka projekta koji je počeo 2002. godine.

- Nastavili smo s projektom 'Aleja ambasadora' i imamo u planu u narednom periodu pozvati 20 ambasadora koji trenutno služe misije u našoj zemlji, a još nemaju svoje stablo u Aleji, uključujući i novoimenovanog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Ovo je definitivno jedinstven projekat u Bosni i Hercegovini, a možda i šire, u kojem ambasadori dobiju priliku da posade svoje drvo koje ostaje ovdje i poslije njihovog mandata - poručio je načelnik Hadžibajrić.

Ambasadorica Republike Češke u BiH Ivana Hlavsová kazala je da joj mnogo znači i da joj je velika čast da je sadila lipu s načelnikom Hadžibajrićem.

- Nisam nigdje u svijetu vidjela ovakvu tradiciju za ambasadore, i to je zaista nešto posebno. Sigurno ću i poslije završetka mog mandata posjetiti Sarajevo i obići lipu jer je ovo jedan poseban način na koji ambasadori ostanu zapamćeni, pa će stoga i moja misija u Bosni i Hercegovini na ovaj način ostati zabilježena - izjavila je ambasadorica Hlavsová, koja je peti ambasador Republike Češke, koji ima svoje stablo lipe u Aleji ambasadora.

Ambasador Japana Makoto Ito i ambasador Kraljevine Nizozemske Jan Waltmans su također izrazili zadovoljstvo i zahvalnost za priliku koju im je pružila Općina Stari Grad, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ambasador Francuske Delmas, premijer Uk i načelnik Čengić zasadili stablo lipe u Aleji ambasadora

Ambasadori Njemačke i Srbije danas zasadili lipe sa načelnikom Hadžibajrićem

Ambasadori Libije, Irana i Bugarske zasadili lipe u Aleji ambasadora

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana