Kultura     | 08.09.2021. 14:46 |

Saradnja Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Instituta za jezik UNSA

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. septembra (FENA) -Direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu  Jasmin Hodžić i viša stručna saradnica Zenaida Karavdić posjetili su jučer, 7. septembra,  Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine, gdje su ih primili direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine  Ismet Ovčina sa saradnicama Nevenkom Hajdarović, rukovodiocem VIBBiH,  Muamerom Smajić, voditeljicom Specijalnih zbirki, te Adisom Žero, rukovodiocem Sektora nabavka, obrada, periodika i službene publikacije, saopćerno je iz NUBBiH.

Direktori i saradnice predstavili su ukratko svoje djelatnosti, te ideje za saradnju ovih dviju institucija za kojom i jedni i drugi imaju potrebu. Svi su prijedlozi ocijenjeni mogućim i izvodljivim, jer je Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine mjesto koje čuva građu koja se dijelom planira objaviti u Institutu, dok je Institut na raspolaganju Biblioteci za specifično jezička pitanja za koja je potrebna riječ stručnjaka.

Ovo je, inače, uzvratna posjeta Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, obzirom da su predstavnici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine posjetili Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu prije određenog vremena.

Na kraju sastanka direktoru Instituta uručene su dvije publikacije Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine „Blago Nacionalne i univerzitetske biblioke Bosne i Hercegovine„ i „Pisana riječ kroz fondove Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine - katalog stare periodike“ u kojima je prikazan dio bogatog kulturnog naslijeđa, koje baštini Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanka, predloženo je niz aktivnosti, kojima bi se intenzivirala saradnja na digitalizaciji i očuvanju kulturne baštine, saopćeno  je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Predstavnici NUBBiH i Goethe-Instituta Sarajevo razgovarali o nastavku saradnje

Novi priručnik u stručnoj Ediciji NUBBiH Bibliotečki klasifikacioni sistemi

Gazi Husrev-begova biblioteka nova članica sistema COBISS.BH

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'