Kultura     | 08.09.2021. 16:48 |

Virtuelni obilazak 'Tunela spasa' za učenike australijske srednje škole

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. septembra (FENA) - U organizaciji JU Fond memorijala Kantona Sarajevo jučer je organiziran virtuelni obilazak "Tunela spasa" za učenike iz Melburna koji kao izborni predmet uče bosanski jezik.

Fondu se prije nekoliko dana obratila nastavnica bosanskog jezika Sada Makaš iz te australijske škole za pomoć pri izradi maturskih radova učenika.

Australija je priznala bosanski jezik i time je omogućeno da ga učenici biraju i uče kao izborni predmet u srednjim školama, pa je ova nastavnica odlučila da tema učeničkih maturskih radova za ovu godinu bude "Tunel spasa", čime uz očuvanje bosanskog jezika želi od zaborava sačuvati i jako bitan dio recentne historije Bosne i Hercegovine.

- Kako je Fond memorijala ustanova kojoj je jedan od primarnih zadataka njegovanje kulture sjećanja i tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata kao i edukacija mladih generacija rado smo se odazvali pozivu, te s nastavnicom Sadom Makaš organizovali virtuelnu posjetu "Tunelu spasa" putem Zoom aplikacije, kroz koju su naši uposlenici učenicima, ali i zainteresovanim roditeljima, pokazali sve dijelove Spomeničkog kompleksa Tunel D-B, uz stručno vodstvo naših vodiča - kazao je direktor Fonda Ahmed Kulanić.

Nakon virtualnog obilaska učenicima je ostavljena mogućnost da postavljaju pitanja i razgovaraju s uposlenicima koji su prolazili kroz Tunel u ratnom periodu, saopćeno je iz Fonda.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

'Tunel spasa' obišlo više od 160.000 posjetitelja

"Tunel spasa" nezaobilazna destinacija za posjetioce iz svih dijelova svijeta

Od početka 2022. zabilježeno više od 70.000 posjeta Tunelu spasa

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom