Bosna i Hercegovina     | 08.09.2021. 16:55 |

Gwi-Yeop Son odala počast žrtvama genocida i razgovarala s majkama Srebrenice

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 8. septembra (FENA) - Regionalni direktor UN-a za Evropu i centralnu Aziju Gwi-Yeop Son danas je boravila u radnoj posjeti u Srebrenici. Ona je prvo posjetila Memorijalni centar Potočari i odala počast žrtvama genocida, a zatim je razgovarala s majkama Srebrenice.

U izjavi za medije Aziju Gwi-Yeop Son je kazala da je došla u Srebrenicu da razgovara s majkama Srebrenice i predstavnicima općinskog rukovodstva.

 - Došla sam danas u Srebrenicu jer je ovaj grad, ali i Bosna i Hercegovina, jedna važna zemlja iz historije i zemlja raznolikosti. Odala sam poštu žrtvama genocida jer su Ujedinjene nacije u Srebrenici u nedavnoj prošlosti ovdje imale jednu posebnu ulogu. Želim da se lično uvjerim u ono što se ovdje dešavalo, da razumijem našu ulogu i naše obaveze. Ujedinjene nacije žele da pomognu svim ljudima koji su ostali ovdje, koji su zanemareni. Mi se borimo za jednakost, za ravnopravnost. Posebno nastojimo pomoći onima koji su ranjive grupe i svima onima koji imaju potrebu za podrškom. Nama je jako važno da se poštuje dignitet svih i prava svih, bez obzira o kome se radi. Pitanje ljudskih prava je za nas jako bitno i nastojimo širom svijeta da promoviramo i štitimo ljudska prava svih ljudi - rekla je Gwi-Yeop Son.

Predsjednica Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić nakon razgovora sa Gwi-Yeop Son kazala je da su razgovarali o genocidu kojeg su preživjele žrtve i o trenutnoj situaciji povratnika na području Srebrenice.

- Ukazali smo Gwi-Yeop Son na naše stavove o ulozi UN-a u proteklom ratu. Upoznali smo je da su Bošnjaci sada u svom gradu u podređenoj ulozi i ne mogu dobiti posao u određenim institucijama, ali i na stanje u školstvu gdje je učenicima onemogućeno ravnopravno školovanje. Želimo da gospođa Gwi-Yeop Son učini nešto da se stanje povratnika i žrtava genocida u Srebrenici popravi - rekla je Subašić.

Tokom današnje posjete Gwi-Yeop Son je razgovarala s Hamdijom Fejzićem, zamjenikom načelnika opštine Srebrenica o trenutnoj situaciji u Srebrenici kao i o mogućnosti djelovanja Ujedinjenih nacija da se stanje u tom gradu popravi na dobrobit svih stanovnika Srebrenice.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo