Bosna i Hercegovina     | 08.09.2021. 17:01 |

Banjalučki Medžlis o aktivnostima na zaštiti vakufske imovine

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 8. septembra (FENA) - Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka saopćio je danas da je poduzeo potrebne aktivnosti na zaštiti vakufske imovine na lokalitetu Kubat-agine džamije u Banjoj Luci.

U saopćenju za javnost se navodi kako je povodom zabrinutosti značajnijeg broja vjernika tog medžlisa na spomenutom lokalitetu izvršen premjer parcele u površini od 474 m2, te da je utvrđeno da je ta parcela u gruntu i katastru ubilježena kao vakuf.

- Također, obavještavamo javnost da smo dali punomoć advokatu da ustanovi i pokrene proces usaglašavanja grunta i katastra kao i zatraži historijat za susjedne parcele koje su bile vakuf Kubat-agine džamije - kaže se u saopćenju, javlja MINA.

Ovim prilikom Medžlis Banja Luka je saopćio i informacije o statusu Hotela "Palas", nekadašnje vakufske parcele na kojoj je bila džamija, a na kojoj, kako su mediji nedavno objavili, ponovo počinje izgradnja novog objekta.

- Nažalost, isrcpili smo sve mogućnosti i Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odbio našu apelaciju. Taj proces je okončan u 2017. godini. Ustavni sud BiH u Velikom Vijeću, u predmetu broj AP 4688/14, rješavajući apelaciju MIZ Banja Luka, na sjednici održanoj 19. aprila 2017. godine donio je Odluku o dopustivosti i meritumu – pojasnili su iz banjalučkog Medžlisa.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vakufska direkcija pozvala aktuelnu vlast da što prije riješi pitanje restitucije

Mostar: Završena manifestacija 'Dani vakufa u Bosni i Hercegovini'

Rusija podiže zaštitnu kupolu iznad nuklearne elektrane Zaporožje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo