Kultura     | 08.09.2021. 20:23 |

Predstavom 'Mali Agaton' otvoren 'Juventafest' u Pozorištu mladih Sarajevo

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 8. septembra (FENA) - Predstavom "Mali Agaton" Dis-Pozorišta mladih iz Banja Luke večeras je u Pozorištu mladih Sarajevo otvoren ovogodišnji Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva 'Juventafest'.

- Program Festivala sadrži pet predstava iz Bosne i Hercegovine i regije. Jedinstvena je ideja da se svi učesnici Festivala druže i ruše predrasude, što je možda najljepše od svega. Tu kreativnost nude jedni drugima i uvijek je refleksija svega što se dešava na Festivalu pozitivna. Mladi ljudi su sretni kada mogu prisustvovati ovakvom jednom Festivalu - izjavila je Feni direktorica Festivala Jasna Diklić. 

Dodaje da edukativni segment predstavljaju radionice za sudionike Festivala, ali i za profesore - voditelje dramskih sekcija u srednjim školama.

Publika će imati priliku pogledati predstave koje odlikuju emotivne i inspirativne priče o buntu mladih te energičnoj scenskoj igri mladih.

- Mladi govore o društveno relevatnim temama, kao što je pitanje odnosa sa starijim generacijama, pitanje njihove budućnosti. Zatim se bave pitanjima društvenog sistema u kojem nisu svi jednaki iako nam se tako prikazuje - kazala je selektorica Festivala Emina Omerović.

Među posjetiocima je bio kantonalni ministar kulture i sporta Samir Avdić koji je podsjetio da je i ove godine Ministarstvo kulture i sporta podržalo "Juventafest".

- Ovo je deveti "Juventafest" i velika prilika za mlađu populaciju, srednjoškolce da na najbolji mogući način izraze ono što ih interesuje kada je pozorište u pitanju. Direktorica Festivala Jasna Diklić je neko ko godinama baštini sve to što je za mlade - istakao je Avdić. 

Deveti "Juventafest" trajat će do 12. septembra u Centru kulture i mladih Općine Centar i Pozorištu mladih Sarajevo. Bit će dodijeljene dvije nagrade - Grand prix i specijalna nagrada žirija.

I ove godine među sudionicima 'Jeventafesta' bit će i mlade osobe s Down sindromom, kao podrška procesu inkluzije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Jedanaesti Juventafest od 6. do 10. septembra u Sarajevu

Zijah Sokolović u četvrtak u Pozorištu mladih Sarajevo sa predstavom 'Lijevo desno glumac'

'Naš razred' iz Splita pobjednička predstava 10. Juventafesta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo