Kultura     | 09.09.2021. 11:46 |

Petnaest godina Mozartove kuće u Beču

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) - Mozartova kuća, muzej Bečkog holdinga, slavi 11. i 12. septembra svoj petnaestogodišnji jubilej i tim povodom otvara svoja vrata za besplatne obilaske muzeja.

Muzej od 2006. godine širi poruku o Mozartu i Beču u svijet te nastoji ovog genijalnog kompozitora na što realističniji i dopadljiviji način približiti posjetiocima, saopćio je  Eurocomm-PR Sarajevo.

Mozartova kuća ("Mozarthaus Vienna“) se nalazi u prvom bečkom okrugu i jedini je autentični stambeni prostor u Beču u kojem je Mozart živio i stvarao u periodu od 1784. do 1787. godine.

Na adresi Domgasse 5 nastalo je više kompozicija nego bilo gdje drugo, poput komične opere Figarov pir (Le Nozze di Figaro). Tu su organizovani i najuspješniji Mozartovi koncerti, kao i svi važni susreti sa kolegama i prijateljima. Sastanak sa austrijskim kompozitorom i dirigentom Jozefom Hajdnom (Joseph Haydn) je pismeno zabilježen, dok su priče o tome da se i prvi susret Beethovena i Mozarta odigrao na toj adresi, nepotvrđene.

Aktuelna tematska izložba "Trio bečke klasike: Haydn-Mozart-Beethoven. Sličnosti – paralele – suprotnosti" prati razvoj ova tri giganta i njihov revolucionarni uticaj na klasičnu muziku.

Muzej je za 15 godina posjetilo više od 2,1 miliona posjetilaca. Samo u 2019. godini zabilježeno je 215.000 posjeta izložbama, navodi se u saopćenju Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča Eurocomm-PR Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Beč u mikro dozama: Lipicaner kapsule osvajaju Ameriku i Veliku Britaniju

U Beču razvijena samočisteća boja za zidove koja čisti zrak

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta