Bosna i Hercegovina     | 09.09.2021. 12:00 |

Opredjeljenost za poboljšanje položaja žena u MUP-u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) - Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i predsjednica Udruženja "Mreža policijskih službenica“ Kristina Jozić razgovarali su danas o aktivnostima tog udruženja koje su usmjerene na podizanje svijesti o ravnopravnosti spolova i poboljšanju položaja žena u policijskim strukturama.

Kako je saopćeno iz "Mrež2 policijskih službenica“, istaknuto je da MUP Kantona Sarajevo u svom sastavu ima oko 10 posto policijskih službenica. Po zastupljenosti službenica u svom sastavu MUP KS je treći, nakon SIPA-e i Federalne uprave policije.

Jozić je naglasila da su policijske službenice još podzastupljene u policijskim organima na svim nivoima u BiH, gdje se taj broj kreće od 5 do 15 posto, što je znatno ispod zakonom predviđenih 40 posto da bi se moglo govoriti o ravnopravnosti spolova.

Ministar Katica iskazao je spremnost da inicira uvođenje posebne edukacije na temu ravnopravnosti spolova u policiji u godišnji plan i program MUP-a KS za 2022. godinu, kao obavezne za sve zaposlene.

Naglašeno je da će kontinuirana edukacija o ovoj temi doprinijeti razbijanju predrasuda i stereotipa o policiji kao ekskluzivno "muškom“ zanimanju i ženi kao "slabijem“ spolu, što će doprinijeti unapređenju položaja žena u policiji.

Također, najavljena je radionica na temu ravnopravnosti spolova za policijske službenice MUP-a Kantona Sarajevo, koja je planirana za 29. septembar u organizaciji Udruženja MPS, a uz podršku Misije OSCE-a u BiH. Cilj radionice je osnaživanje policijskih službenica, njihovo umrežavanje i širenje misije Udruženja MPS.

Katica je iskazao opredjeljenost za pružanje podrške u daljem radu Udruženja "Mreža policijskih službenica“ i poduzimanje konkretnih aktivnosti na nivou MUP-a KS s ciljem povećanja broja žena uopće, a posebno na višim i rukovodećim pozicijama kroz primjenu afirmativnih mjera u skladu sa zakonom, saopćilo je Udruženje "Mreža policijskih službenica".

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U akciji 'Start II' slobode lišena dva muškarca

Ekspertni tim MUP-a KS: Upućena inicijativa za donošenje Zakona o probacijskoj službi FBiH

MUP KS - U Sarajevu na dvije lokacije oštećeni stakleni portali pekare 'Manja'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom