Bosna i Hercegovina     | 09.09.2021. 12:08 |

Vučić od Schmidta očekuje izbalansiran pristup

FENA Saopćenje

BEOGRAD, 9. septembra (FENA) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa Visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Chistianom Schmidtom.

Kako je saopćila Služba za saradnju sa medijima predsjednika Republike, Vučić je Schmidtu poručio da od njega očekuje nepristrasan i izbalansiran pristup "budući da su nerijetko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u Bosni i Hercegovini i regionu", prenosi Tanjug.

Vučić je dodao da Srbija poštuje integritet i cjelovitost BiH, baš kao i cjelokupnost i integritet Republike Srpske u okviru BiH. On je iskazao stav da narodi u BiH bi trebalo da odlučuju o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i miješanja sa strane, izrazivši uvjerenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neuporedivo brže da razvijaju svoje ekonomske veze i odnose.

Kako se navodi, Vučić i Schmidt su razmijenili mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u regionu sa naglaskom na napretku Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji.

Schmidt je naveo da je funkcionalnost države Bosne i Hercegovine neophodan faktor kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija, kao i za napredak ka EU integracijama.

Istovremeno, Schmidt je izrazio podršku inicijativama usmjerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba da bude inkluzivna i da predstavlja korak napred ka evropskoj integraciji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Misija OSCE-a: Odluke visokog predstavnika predstavljaju krajnju mjeru

Schmidt najavio da će 'poduzeti mjere' ako ne bude dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH

Schmidt: Sada se igra u višoj ligi, sa velikim očekivanjima i još većim prilikama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo