Bosna i Hercegovina     | 09.09.2021. 12:54 |

Košarac i Đi Ping o aktuelnim temama i unapređenju saradnje BiH i NR Kine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Đi Pinga, s kojim je razgovarao o aktuelnim političkim pitanjima i unapređenju ekonomske saradnje dviju zemalja.

Sagovornici su istakli da BiH i NR Kina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose. Zaključeno je da je dosadašnja saradnja dviju zemalja rezultirala realizacijom projekata od obostranog značaja, te da postoji prostor za unapređenje ekonomskih veza i jačanje spoljnotrgovinske razmjene. 

Ministar Košarac izrazio je zahvalnost na zvaničnom stavu NR Kine da ne prihvati legitimitet Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika u BiH, s obzirom da nije usvojen nacrt Rezolucije o imenovanju visokog predstavnika koji su predložile Kina i Rusija na Vijeću sigurnosti UN-a.

''Kina je naš prijatelj i zahvalni smo na podršci izvornom Dejtonskom sporazumu, koji je u velikoj mjeri devastiran nametnutim odlukama visokih predstavnika. Politički predstavnici institucija Republike Srpske i njeni predstavnici na nivou BiH podržavaju i zalažu se za dogovor tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH. Nećemo prihvatiti nametnute odluke visokih predstavnika, niti intervencionizam dijela međunarodne zajednice'', poručio je ministar Košarac.

Govoreći o ekonomskoj saradnji s NR Kinom, ministar Košarac je naglasio da je neophodno ubrzati procedure koje će omogućiti izvoz mesa, mlijeka, te mesnih i mliječnih prerađevina, kao i meda na kinesko tržište, koje je od izuzetne važnosti za privrednike iz BiH. Ambasador Đi Ping istakao je da će u kontaktima s nadležnim institucijama NR Kine intenzivirati razgovore o ovim pitanjima u cilju otvaranja kineskog tržišta za proizvode iz BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o saradnji u energetskom sektoru, s fokusom na izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Ministar Košarac informiran je o stavu kineske strane da su se problemi u vezi sa ovim projektom javili zbog povlačenja američke kompanije ''General Electric'', a ne zbog povlačenja kineskog investitora, kako se to predstavlja u dijelu javnosti u BiH. On je najavio da će ova problematika biti predmet razgovora s ministrom energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Nerminom Džindićem.

Ministar Košarac zahvalio je NR Kini za pomoć koju je ova država pružila BiH u borbi protiv pandemije Covid-19 i solidarnosti koju su pokazali, posebno kada je riječ o nabavci vakcina, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH - Usvojena Godišnja platforma o obavještajno-sigurnosnoj politici

VMBiH - Suradnja s FRONTEX-om, bolja kontrola nezakonitih migracija

U Bruxellesu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu