Bosna i Hercegovina     | 09.09.2021. 13:05 |

TIKA finansirala izgradnju lifta za đake Osnovne specijalne škole u Zenici

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 9. septembra (FENA) – Osnovna specijalna škola Zenica svečano je pustila u rad lift koji će omogućiti i normalan pristup školskim prostorima đaka koji nisu samostalni u kretanju, a koji je donirala Turska agencija za koordinaciju i saradnju (TIKA).

Direktor TIKA-e za BiH Muhammed Unal kazao je da je obrazovanje prioritetan sektor te da se TIKA trudi da pomogne učenike, škole i obrazovne institucije koliko može.

-Postavljanje lifta za ovu školu podržali smo s ciljem socijalne inkluzije i samostalnog kretanja djece s posebnim potrebama, odnosno umanjenim fizičkim sposobnostima. S ovim smo projektom otklonili sve arhitektonske barijere za slobodno kretanje djece, što nam je posebno drago jer nam je najbitniji iskren osmijeh djece - kazao je Unal.

Kaže da su izabrali najkvalitetniji lift koji je proizveden u Turskoj te da će finansirati i njegovo dvogodišnje održavanje.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić zahvalio je turskim donatorima te istakao da je to za njih projekat od neprocjenjive vrijednosti, jer je usmjeren ka djeci koja imaju posebne obrazovne potrebe, posebno djeci koja imaju određeni invaliditet.

- Republika Turska, zahvaljujući svojim institucijama i organizacijama, pokazuje da je primjer na koji način i gdje treba pomagati BiH. Ovo će biti od izuzetne koristi našoj djeci - kazao je ministar Kozlić.

Direktor škole Tarik Salčinović istakao je kako ove godine imaju 50 učenika u 12 odjeljenja te da su većinom iz Zenice i drugih općina i gradova ZDK-a, ali da imaju i nekoliko đaka iz Srednjobosanskog kantona. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, napominje, osiguralo je i besplatan prijevoz do škole za sve njihove đake.

-Liftom smo riješili i naš dugogodišnji problem, koji nas je pratio od osnivanja škole, a podigli smo i na maksimalan nivo uslove za boravak u školi te na mnogo veći nivo i sigurnost učenika - istakao je.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu