Kultura     | 09.09.2021. 15:18 |

Drugi kongres genetičara u BiH i radionica o naprednoj biotehnologiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) - Udruženje genetičara u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Institutom za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu organizirat će od 13. do 17. septembra Drugi kongres genetičara u Bosni i Hercegovini s međunarodnim učešćem.

U okviru Kongresa bit će organizirana i radionica o naprednoj biotehnologiji (Workshop on Advanced Biotechnology in Bosnia and Herzegovina – novel tools, safety measures, and ethical issues in genetic manipulation) u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA).

Oba događaja bit će održana u online formatu, u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Program kongresa će obuhvatiti predavanja i prezentacije naučnih radova u okviru oblasti humane i medicinske genetike, genetike prirodnih resursa, bioinženjeringa, biotehnologije i bioinformatike, biomonitoringa i genetičke toksikologije i forenzičke genetike.

Učesnici kongresa imat će priliku saslušati 70 izlaganja (17 pozvanih predavača, 14 usmenih predavanja i 39 prezentacija). Kongres u potpunosti opravdava međunarodni karakter s obzirom na to da približno 50 posto učesnika dolazi izvan granica BiH.

Organizatori najavljuju da će knjiga apstrakata i odabrani originalni naučni članci biti objavljeni u časopisu Genetics and Applications koji izdaje Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu.

Radionicom, koja okuplja eminentne internacionalne i domaće predavače, predviđeno je pružanje osnovnih teoretskih informacija o novim biotehnološkim alatima, ali i pregled metodologije njihove primjene uz odabrane primjere iz prakse.

Predviđeno je i razmatranje aktuelnih regulativa u regionu, primjera efikasnog monitoringa kao i biosigurnosnih i etičkih aspekata.

Kongres i radionica se realiziraju uz pokroviteljstvo Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA), Gradske uprave Grada Sarajeva kao i sponzorstvo kompanije Mikro+Polo d.o.o. Sarajevo.

Ovi događaji bit će organizirani na 10. godišnjicu postojanja Udruženja genetičara u BiH, a tokom tih godina ostvareni su značajni nacionalni i internacionalni projekti te su postali članovi Evropskog udruženja humane genetike, Međunarodne unije toksikologa i Evropskog društva za mutagenezu i genomiku okoliša.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bidenova administracija najavila veto na prijedlog zakona koji bi podržali republikanci

Hunter Biden svjedočit će pred Kongresom u decembru

Na Međunarodnom kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima više od 150 učesnika

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije