Bosna i Hercegovina     | 09.09.2021. 15:51 |

Brkić sa dužnosnicima Ministarstva vanjskih poslova Republike Grčke

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić boravi u radnom posjetu Republici Grčkoj gdje sudjeluje u radu Generalne skupštine Europske organizacije za javno pravo (EPLO), na službeni poziv direktora i predsjednika Upravnog odbora EPLO- prof.  Spyridona Flogaitisa.

Tijekom posjeta Republici Grčkoj zamjenik Brkić danas se susreo s ministrom vanjskih poslova Grčke Nikosom Dendiasom i održao radni sastanak sa zamjenikom ministra vanjskih poslova za ekonomsku diplomaciju i otvorenost Kostasom Fragogiannisom.

Na odvojenim sastancima je razgovarano o bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Grčke, europskom i NATO putu Bosne i Hercegovine, europskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana i regionalnoj suradnji.

Brkić je informirao sugovornike o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, trenutnim prilikama i odnosima u funkcioniranju institucija BiH, dinamici procesa reformi u kontekstu provedbi 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Poseban naglasak je stavio na proces izmjene Izbornog zakona te naglasio kako je izmjena tog zakona bila i ostaje najaktualnija tema i u vrhu je prioriteta, bez obzira na trenutne prilike i odnose u BiH.

- Ovo svakako traži puni politički angažman i spremnost na konstruktivne razgovore legitimnih političkih predstavnika i relevantnih tijela i institucija BiH u cilju donošenja odluka i rješenja uz konsenzus svih sudionika ovog iznimno značajnog procesa za budućnost i europsku perspektivu konstitutivnih naroda i svih žitelja Bosne i Hercegovine. Proces izmjene Izbornog zakona dobija još veći značaj, imajući u vidu činjenicu kako je naredna godina izborna - naveo je Brkić.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova, koji je i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju sa NATO-om BiH, informirao je visoke dužnosnike Grčke o aktivnostima na NATO putu naše zemlje i radu Povjerenstva, istaknuvši pozitivne ocjene članica Sjevernoatlantskog saveza na rad i aktivnosti Povjerenstva.

Na sastanku zamjenikâ ministara naglašena je potreba za većim angažmanom u ekonomskoj suradnji, koja svojim intenzitetom ne prati odličnu političku suradnju dviju zemalja.

U kontekstu dosadašnje problematike i izazova migrantske krize razgovaralo se i o pitanju migracija na prostoru jugoistočne Europe, kao i vanjskim granicama EU, pri čemu je ukazano na važnost postizanja jedinstvenog EU pristupa u suočavanju s velikim i pojačanim migracijskim pritiskom.

Brkić je zahvalio ministru Dendiasu i zamjeniku ministra Fragogiannisu za pomoć i kontinuiranu potporu BiH na njezinom europskom i euroatlantskom putu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

U Grčkoj uhapšena 63 člana kriminale grupe zbog nasilja na sportskim terenima

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta