Bosna i Hercegovina     | 09.09.2021. 16:19 |

Ramić u Općini Foča u FBiH: Na području BPK realiziramo značajne projekte

FENA Elma Geca

USTIKOLINA, 9. septembra (FENA) - Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica na području Bosanskopodrinjskog kantona realizira niz projekata, posebno u oblasti stambene izgradnje za potrebe raseljenih osoba i izbjeglica - naglasio je prilikom današnje posjete Općini Foča u FBiH resorni ministar Edin Ramić.

Pored zgrade socijalnog stanovanja sa 14 stambenih jednica, čija je izgradnja u toku, organiziran je i obilazak lokaliteta Presjeke gdje je to federalno ministarstvo takođe podržalo izgradnju musale u okviru projekta islamske zajednice.     

- Zanima nas dinamika radova koje mi finansiramo iz razloga što je građevinska sezona prilično dobra i da vidimo hoćemo li uspjeti realizirati projekte koje smo započeli, a na području BPK imamo više projekata. Pored zgrade socijalnog stanovanja u Prači, jednu gradimo u Ustikolini dok je ostalih sedam većih projekata u Gradu Goražde, a neke smo realizirali i ranijih godina - kazao je Ramić.

Prema najavama izvođača, firme "Konstruktor" iz Foče, izgradnja zgrade u Ustikolini trebala bi biti okončana do kraja građevinske sezone, nakon čega će se pristupiti unutrašnjim radovima.

- To je objekat sa 14 stambenih jedinica za koje smo izdvojili blizu milion konvertibilnih maraka a radi se o kreditnim sredstvima koje je Vlada FBiH uzela od Razvojne banke Vijeća Evrope, kako bi zatvorili kolektivne centre na podurčju FBiH. Pored ovog, imamo i druge projekte na ovom području o kojima ćemo konkretnije razgovarati - dodao je on.

Načelnik Općine Foča u FBiH Mujo Sofradžija ocijenio je da posjeta ministra Ramića predstavlja ohrabrenje za nastavak buduće saradnje.

- Ovo ministarstvo finanisra i izgradnju zgrade a četrnaest korisnika već imamo odabranih te čekamo da se završi izgradnja i od tih korisnika dva stana su za osobe sa invaliditetom u prizemlju. Zgrada će biti završena u maju iduće godine. Podršku ministra Ramića očekujemo i u drugim projektima - naveo je Sofradžija.

Zahvalnost ministru Ramiću uputila je i premijerka BPK Goražde Aida Obuća naglasivši da su od velikog značaja svi projekti u BPK, odnosno lokalnim zajednicama u njegovom sastavu.

- Prisustvo ministra Ramića je konkretno vidljivo realizacijom mnogih projekata koji su se u toku njegovog mandata realizirali na ovom području a to su infrastrukturni projekti i zgrade socijalnog stanovanja i uvijek je, u skladu sa finansijskim mogućnostima i nadležnostima federalnog ministarstva, spreman pomoći povratničke sredine – ocijenila je premijerka Obuća.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu