Korona virus

Na UKC-u Tuzla hospitaliziran 31 pacijent zbog Covida, većina nevakcinisana

Tekst: Anisa Mahmutović, FOTO: Arhiv

TUZLA, 10. septembra (FENA) - U Univerzitetsko kliničkom centru u Tuzli nalazi se 31 pacijent koji je hospitaliziran zbog zaraze koronavirusom, a dominiraju srednje teške i teške kliničke slike. 

- Obično pacijenti dolaze negdje između sedmog i desetog dana bolesti kad se već razvila klinička slika. Karakterišu je povišena temperatura, slabost, malaksalost, otežano disanje, suh kašalj, a kod nekih je prisutna i glavobolja. Manji broj pacijenata ima gubitak okusa i mirisa - izjavila je za Fenu dr. med.sc. Humera Porobić-Jahić, specijalistkinja Infektologije.

O smrtnosti pacijenata u ovome talasu još je rano govoriti jer, kako je pojasnila dr. Porobić - Jahić, tek u prošloj sedmici je počeo povećan priliv pacijenata u UKC Tuzla. 

Ono što je sigurno jeste da i u ovome talasu dominiraju pacijenti treće životne dobi.

- U UKC Tuzla opet su u najvećem broju stariji pacijenti zaraženi virusom korone od tridesetih do šezdesetih godišta, ali imamo i onih koji su rođeni sedamdesetih i osamdesetih godina - izjavila je Porobić - Jahić.

Pacijenti s lakšim kliničkim slikama nalaze se u kućnoj izolaciji, ali je vrlo važno da prate upute ljekara. 

- Za one u kućnoj izolaciji važno je da koriste što više tekućine, vitamina, imate dobre kombinacije u apotekama koji pored vitamina imaju i imunološki dodatak, te za temperaturu koristiti paracetamol i brufen, ali ponavljam jako bitno je što više tekućine. Pored odmora važno je da prate stanje. Ukoliko se javi osjećaj otežanog disanja, brzog zamaranja, kašalj izuzetno podržajan, odmah se javiti ljekaru - naglasila je.

Ipak infektologinja ističe da je važno apelovati na stanovništvo da se vakcinišu. Većina pacijenata koji se nalaze trenutno na liječenju nisu vakcinisani. 

- Vakcine su bitne, pomažu. Ponekad može biti okidač nekog imunološkog oboljenja koji čuči u nama, ali ona sama ne može izazvati nikakvo oboljenje - izjavila je u razgovoru za Fenu dr.med.sc. Humera Porobić - Jahić, specijalistkinja infektologije.

(FENA) L.A.