Kultura     | 10.09.2021. 07:48 |

U Brčkom predstavljeni romani Senke Marić i Faruka Šehića

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 10. septembra (FENA) - U Brčkom su jučer promovirani romani "Gravitacije“ književnice Senke Marić i "Greta“ književnika Faruka Šehića, koji su objavljeni u izdanju Izdavačke kuće "Buybook“, a program predstavljanja u Brčkom organizirala je Biblioteka-Knjižnica Brčko distrikta BiH.

Direktorica brčanske biblioteke Lejla Hogić je kazala da je riječ o predstavljanju dvoje uspješnih autora, koje je već poodavno planirano, ali da je zbog pandemije i njihovih profesionalnih obaveza realizirano tek sada.

Mostarska književnica Senka Marić je do sada objavila tri zbirke poezije i dva romana od kojih je roman "Kintsugi tijela“ 2019. proglašen za najbolji na srpsko-hrvatsko-crnogorsko-bosanskom govornom području i nagrađen prestižnom nagradom Meša Selimović. Kada je riječ o romanu "Gravitacije“, koji je objavljen u julu ove godine, Marić je naglasila da za sada ima vrlo pozitivne reakcije publike.

- Ustvari se radi o jednoj temi koja u centru ima žensko iskustvo. Roman tematizira životne priče tri žene u toku nekih sto godina na ovim prostorima. Pričom sam pokušala propitati kakva je pozicija žene bila u tim ranijim vremenima, kakva je danas i koliko se ta pozicija promijenila. Da li je ostala ista i da li smo došle do neke slobode ili se još uvijek saplićemo u tim nekakvim patrijarhalnim okvirima - izjavila je Marić.

Autorica je kazala da je roman pisan fragmentirano i prilično poetično čemu bi uzrok moglo biti to što sebe doživljava primarno kao pjesnikinju.

- Možda je to poetika koju bismo u nekom teorijskom smislu mogli nazvati ženskim pismom. Da li ću ubuduće uvijek pisati tako, da li ću pisati drugačije, to ne znam, ali za ova dva romana taj neki fragmentirani pristup se činio kao najbolji način - kazala je Marić.

Faruk Šehić je za prethodni roman "Knjiga o Uni“ dobio nagradu "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen na govornom području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u 2011. godini, i nagradu Evropske unije za književnost – EUPL 2013.

Kada je riječ o romanu "Greta“, Šehić je kazao da je djelo nastalo na osnovu istoimene priče koju je objavio u zbirci "Priče sa satnim mehanizmom“ 2018. godine.

- Priču 'Greta' sam, kao neko auto, rastavio, raspisao, nadogradio. To je knjiga koja je realna i fantastična. Knjiga je prožeta magičnim elementima, likovima, atmosferom, gdje se radi o jednoj staroj ženi i radi se o jednoj porodici, jednom dječaku, koji će poslije odrasti. Oni se prate kroz vrijeme prije rata, vrijeme tokom rata i vrijeme poslije rata. To je roman o volji jedne porodice da nastavi svoj život, pri tome da je volja za životom, volja za životnom radosti, jača od svih nedaća - kazao je Šehić.

Knjiga je obogaćena i ilustracijama studentice umjetnosti Lejle Zjakić, a Šehić ističe da su ilustracije u harmoniji sa tekstom.

- Knjiga može bez ilustracije, ali sa ilustracijama je nekako bolje, za mene - zaključio je Šehić.

Program predstavljanja romana Senke Marić i Faruka Šehića u Brčkom vodila je profesorica bosanskog jezika i književnosti Samira Kaloper.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Senka Marić u Mostaru predstavlja roman 'Gravitacije'

Roman 'Kintsugi tijela' Senke Marić predstavljen u Mostaru

Roman 'Kintsugi tijela' Senke Marić u četvrtak pred mostarskom publikom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo