Stranačke aktivnosti     | 10.09.2021. 09:55 |

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

FENA Saopćenje

Koordinacija povjereništava Naroda i Pravde u RS:

Kompromitovani kadrovi ne mogu biti na čelu probosanske inicijative u RS-u

 

SDA-ov ministar u Vladi Federacije BiH Edin Ramić slavodobitno je najavio da je formiranje jedinstvenog probosanskog bloka u entitetu RS za izbore 2022. sve izvjesnije, stavljajući na prvo mjesto stranaka koje imaju “potencijal na terenu, među povratnicima” svoju Stranku demokratske akcije (SDA) i namećući  se kao samozvani lider predmetnog procesa u RS. Usput je dodao da Narod i Pravda pravi poteškoće u procesu, da “zna iskočiti, nastojati da bude u prvom planu iako nema taj kapacitet”.

Koordinacija povjereništava Naroda i Pravde u RS ponovit će još jednom svoj stav koji iznosimo od početka inicijative o formiranju probosanskog bloka u RS, a koju je pokrenuo SDP: iskazujemo dobru volju za unapređenje političkog učešća u RS, ali i veliki oprez kod koaliranja, jer je ovaj koncept do sada bio puno puta zloupotrijebljen, a prije svega zloupotrijebili su ga čelnici SDA u RS-u. Posebno smo, od početka, isticali princip da političari koji su prethodno iznevjerili povjerenje ljudi u RS-u i zloupotrijebili svoj položaj ne mogu biti vjerodostojni zastupnici ove inicijative niti kredibilni kandidati. Na svakom do sada održanom međustranačkom sastanku jasno smo rekli da će odluke o nastupu Naroda i Pravde u RS-u dogovarati i iznositi predstavnici NiP-a koji žive u RS i koji mogu vjerodostojno prenijeti raspoloženje naših članova i simpatizera, povratnika, prema koaliranju u RS.

Prije svega, samoprozvani predvodnici inicijative moraju pojasniti trenutne odnose probosanskih stranaka na terenu u RS, a posebno odnos njihove „čelne stranke“ prema ostalim strankama, koji ne odgovara konceptu zajedničkog nastupa i saradnje već štaviše pokazuje neprincipijelnost, stranački pragmatizam, pa čak i opstrukcije i javno političko neprijateljstvo.

Samonametnuti lider jedne u ideji zdrave inicijative mora pojasniti prije svega ljudima na terenu, povratnicima, način na koji je dijelio i dijeli poticaje i finansira infrastrukturne projekte, te ima li u tom procesu diskriminacije, zloupotrebe, porodičnog pogodovanja, kupovine glasova, ucjena povratničke populacije? Umjesto toga, on optužuje „pojedince“ da se politički aktiviraju kako bi kasnije trgovali sa SNSD-om i drugim srpskim partijama za mjesta u biračkim odborima. O trgovini sa SNSD-om najbolje bi mogao govoriti upravo on i njegova stranka, koja je svojim glasovima omogućila Dodiku i SNSD-u četvrtu ruku u Domu naroda PSBiH i dala mu alat za blokadu državnih institucija.

 

Jesmo li od stranke koja se samonameće kao vođa probosanskog bloka ikada dobili pojašnjenje na izjavu nane Fate Orlović kojoj je tadašnji SDA-ov favorit u RS Ramiz Salkić predlagao da proda svoju uzurpiranu zemlju, a da pare podijeli s njim. „Znaš neno šta je. Hoće crkvu za put. Kako bi bilo da mi ovo damo, da prevedemo, i da podijelimo pare? –  Ja sam skočila, otvorila vrata i m'ršnula ga!“

Hoćemo li i dalje imati takve predvodnike u RS? Hoće li zastupati ljude u RS-u tako što će im umjesto zaštite imovine nuditi trgovinu s uzurpatorima, još uz posredničku naknadu? Umjesto pomoći ucjenu za glasove? Umjesto jednakosti stranačka i porodična pogodovanja?

Hoće li SDA, koja je godinama vodila politiku u RS, navodno zastupajući interese povratnika, javnosti prezentirati dosadašnje rezultate te politike? O broju povratnika, o njihovoj zastupljenosti u institucijama RS, o broju djece u školama, o broju novorođenih?

Hoće li na koncu SDA pojasniti svoju ulogu u procesu podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, koja bi bila najveća satisfakcija upravo povratničkoj populaciji u RS?

S kojim pravom se onda SDA nameće kao predstavnik probosanskog bloka u RS i traži bespogovorno slijeđenje? Kuda dalje želite voditi narod u RS? Istom politikom i sa istim ljudima možete nas odvesti samo u sunovrat.

Što se tiče spočitavanja „potencijala na terenu“ Narodu i Pravdi, o njemu može govoriti narod koji kontinuirano otvara nova povjereništva NiP-a u RS, a nikako kompromitovani ministar, kojeg možda taj rast i čini nemirnim.

Ova probosanska inicijativa prema kojoj smo pokazali svoje raspoloženje da u njoj učestvujemo nije vlasništvo SDA, niti je inicirana od strane SDA, niti je SDA zbog svega što smo naveli može predvodit. Bez ikakvih pretenzija na vođenje probosanskog bloka u RS, smatramo da ga zbog svih pobrojanih razloga ne može predvoditi SDA sa svojim dosadašnjim kadrovima već da vođenje treba preuzeti drugi politički subjekt iz bloka. Narod i Pravda ostaje na svojim principima, želi dati svoj doprinos u jačanju političkog učešća probosanskih snaga u RS, ali ne želi učestvovati u još jednoj izdaji povratnika, slijedeći kompromitovane kadrove koji su svoj integritet odavno izgubili. U koaliciji koju predvodi SDA Narod i Pravda neće učestvovati!

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Narod i Pravda - Pošteni i fer izbori u interesu svih građana i svakog dijela Bosne i Hercegovine

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana