Kultura     | 10.09.2021. 11:55 |

Izložba 'BiH kinematografija 1947-1994' u Filmskom centru Sarajevo

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 10. septembra (FENA) - Svečano otvorenje izložbe “BiH kinematografija 1947-1994” bit će upriličeno 14. septembra u restauiranom arhitektonskom dijelu nekadašnjeg filmskog studija “Sutjeska” koji se sastoji od depoa u kojem se čuva filmska građa u vlasništvu Filmskog centra Sarajevo i ostalih premisa.

 -Izložba predstavlja krunu rezultata rada Filmskog Centra Sarajevo postignutih u posljednje dvije godine - navela je direktorica FC Ines Tanović.

Filmska građa u vlasništvu Filmskog centra Sarajevo proglašena je nacionalnim spomenikom, a tome su  predhodili projekti registrovanja i osnivanja besplatnog kina Free Kino Valter, prva i druga edicija kataloga igranih filmova, renoviranje dopoa i prezervacija filmskog materijala kojem je prijetilo propadanje, kao i osvajanje ACAP nagrade USA za digitalizaciju u vrijednosti preko pola miliona KM.

 -Direktorica Filmskog Centra Sarajevo Ines Tanović podsjeća da je ovo druga izložba bosanskohercegovačke kinematografije koja se oslanja na istraživanja i ekponate izložbe “Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)” u  saradanji s Historijskim muzejom BiH i Fondacijom za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, a koja je za cilj imala odmotati bosanskohercegovačku filmsku traku i ukazati na bogato filmsko naslijeđe.

 -Izložba je spoj printanih eksponata iz kojih izdvajamo timeline igranih filmova i zid slavnih filmskih radnika i instalacije u formi materijalnog naslijeđa putem kojeg se posjetioci mogu upoznati i edukovati o filmu - podvukla je Tanović.

Izložbu će otvoriti premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Iz Filmskog Centra Sarajevo obavještavaju da otvorenje nije za široku publiku. Zainteresirani će moći da posjete izložbu uz najavu na mail info-fcs@fcs.ba Ili na telefon 033 873-027.

Generalni sponzor izložbe je BH Telecom- Moja priča.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Od sutra besplatno online dostupan film iz istorije bh. kinematografije: 'Sarajevo 1920'

Arhivski filmovi na Ondemand.kinomeetingpoint.ba: Spašena memorija filmskog grada

Tanović: Filmski Centar Sarajevo bh. i regionalni centar za digitalizaciju filmskih traka

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana