Kultura     | 10.09.2021. 12:09 |

Otvorena samostalna izložba mlade livanjske slikarice Maje Puđa

FENA Mario Loncar

LIVNO, 10. rujna (FENA) - Prva samostalna izložba mlade livanjske slikarice Maje Puđa otvorena je u četvrtak navečer u dvorani Franjevačkog muzeja i galerije Gorica u Livnu uz mnogobrojnu livanjsku publiku.

Kako je za Fenu kazala ravnateljica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica-Livno Dražena Džeko, Grad Livno poznat je kao grad slikara, a Maja Puđa, koja pripada najnovijoj i najmlađoj generaciji livanjskih slikara svojim, stvaralaštvom dokazuje da se livanjska slikarska tradicija nastavlja.

Po njezinim riječima, Franjevački muzej nastoji podupirati mlade i talentirane umjetnike.

- Maja na izložbi Asocijacije prikazuje nekoliko različitih stilskih interpretacija. S jedne strane imamo vrlo poetičan rukopis lirske apstrakcije, potom djela sugestivne ekspresije dramatičnog naboja, a s druge djela u duhu nadrealizma gdje figuracija postaje metaforom podsvjesnog i grafički ciklus koji je dihotomičan slikarskom jeziku gdje umjetnica istražuje mogućnosti linije, njezinu fluidnost, disperzivnost i transformaciju forme kao i svoje fakture - kazala je Džeko.

Dalje je dodala da po vokaciji koloristica, umjetnica reducira motiv i u likovnom istraživanju, propitkuje nove suvremene materijale i likovne odnose u skladu sa svojom nutrinom. 

- Putem likovnih invencija prostire nam osobni introspekcijski svijet asocijacija, a istodobno omogućava i nama otkrivanje naših. Iako još vrlo mlada slikarica, Maja je perspektivna, suvremena autorica s već zrelim likovnim promišljanjem - istaknula je Džeko.

O umjetnici i njezinu stvaralaštvu tijekom otvaranja govorila je muzejska savjetnica Željka Markov, a izložbu je otvorio gradonačelnik Livna Darko Čondrić koji je pozvao sve Livnjake da svojim kistom, kao i Maja učine ovaj grad boljim mjestom za život. 

Večer su uljepšali mladi glazbenici Marko Omazić i Ante Brčić i tako prikazali svestranost livanjskih talenata.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Modna revija osoba s invaliditetom

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!