Regija     | 10.09.2021. 12:20 |

U Sloveniji 998 zaraženih, projekcija govori o daljnjem rastu epidemije

FENA Agencije

LJUBLJANA, 10. rujna (FENA) - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 998 novih zaraza koronavirusom, uz četvero preminulih pacijenata, a premda je broj infekcija manji od tisuću koliko je bio posljednjih dana, projekcije govore da će epidemiološka krivulja i dalje rasti.

Prema novom modelu širenja četvrtog vala koji je za vladu pripremio znanstveni institut Jožef Štefan, Slovenija bi za desetak dana mogla ući u tzv. "tamnocrvenu" zonu po kriterijima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) i prijeći incidenciju od 500 slučajeva, dok je trenutno s 418 još uvijek u crvenoj zoni.

S povećanjem broja zaraza povećat će se i pritisak na bolnice koje trenutno primaju oko 30 novih covid pacijenata dnevno, pa će se taj broj u dva iduća tjedna udvostručiti na 60 ili više, kazao je za medije Leon Cizelj iz spomenutog znanstvenog instituta.

Zbog delta varijante virusa koji je sada potpuno dominantan i brže se širi od prijašnjih, do proljeća iduće godine svaki će stanovnik doći u kontakt s virusom, smatraju znanstvenici.

Da se četvrti epidemijski val ne bi previše raširio i da se sačuvaju kapaciteti zdravstva bila bi potrebna mnogo veća ili potpuna procijepljenost populacije, osobito starijih od 40 godina, upozoravaju oni.

U Sloveniji je potpuno procijepljeno 44,1 posto populacije, objavila je u petak vlada.

U bolnicama je trenutno 278 oboljelih, od čega 61 na intenzivnim odjelima, a u zadnja 24 sata umrla su 4 pacijenta, prenosi Hina.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo