Bosna i Hercegovina     | 10.09.2021. 13:08 |

FUP i Odbor za žalbe Parlamenta FBiH zajedno u zaštiti prava i sloboda građana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10.  septembra (FENA) - Zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman i načelnik Jedinice za profesionalne standarde Federalne uprave policije Mustafa Hujdurević ugostili su delegaciju Odbora za žalbe građana Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, predvođenu predsjedavajućim Zoranom Jevtićem i članovima Nerminom Porobićem i Goranom Brkićem.

Sudionici sastanka osvrnuli su se na okončane, kao i tekuće predmete u radu Jedinice za profesionalne standarde Federalne uprave policije, a sve u cilju objektivnog i nepristrasnog vođenje postupka u vezi sa izjavljenim žalbama građana, pravnih lica i drugih subjekata na rad i ponašanje policijskih službenika Federalne uprave policije.

Nadalje, stavljen je akcent na činjenicu da je Federalnoj upravi policije, osim stvaranja sigurnog okruženja, jedan od zadataka osiguranje zaštite ljudskih prava i sloboda građana kao što je to primarni zadatak i Odbora za žalbe građana te je na današnjem sastanku istaknuto da su obje strane dosad u svim postupcima ispoštovale, odnosno ispunile taj zadatak.

-Osvrnuli su se i na postupke u kojima su izjavljene žalbe na odluke disciplinske komisije u slučajevima kad je postupak pokrenut na zahtjev predsjedavajućeg Odbora, te izvršenje disciplinskih sankcija izrečenih od nadležnih disciplinskih tijela i provođenje tih disciplinskih sankcija da bi se osigurala pravičnost i dosljednost, kao i svrha kažnjavanja. Potom su razgovarali o istragama na osnovu kojih je pokrenut, osim disciplinskog, prekršajni ili krivični postupak, kao i provedene procedure Jedinice za profesionalne standard - saopćio je FUP.

U konačnici, zaključeno je da je saradnja Federalne uprave policije i Odbora za žalbe građana dosad bila na zavidnom nivou. Planiraju i ubuduće ići u tom smjeru.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

FUP - Munjić učestvovao na radionici o jačanju javnih prostora u okviru projekta Evropske unije

Dvije osobe lišene slobode zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela 'prevara u privrednom poslovanju'

Šefovi Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga u FBiH održali sastanak u Sarajevu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta