Stranačke aktivnosti     | 10.09.2021. 16:56 |

Saopćenje za javnost Socijaldemokrata BiH

FENA Saopćenje

Sa žaljenjem smo primili k' znanju da Denis Bećirović, istaknuti član i aktivista, odustaje od kandidature za člana Predsjedništva BiH. Iza ovih procesa čvrsto stoji predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, a sve radi samo sa jednim ciljem: da preko kompenzacione liste osigura sebi još jedan mandat u Parlmentu i da penziju dočeka u skupštinskim klupama sa visokim beneficijama.

Neupućeni bi mogli pomisliti da će konačno i Nermin Nikšić stati na čelo Partije, isturiti se sa svim svojim sposobnostima i vještinama i hrabro povesti članstvo u izbore naredne godine.

Oni koji znaju "Neku" znaju i da je to apsolutna utopija. Čovjek koji nema hrabrosti upustiti se u rasprave na unutarstranačkim SDP izborima teško da nabere hrabrosti za "megdan" protiv Bakira Izetbegovića.

Vjerovatno je ovo "priprema terena" među članstvom SDP-a da se podrži kandidat "trojke" Denis Zvizdić, te da se zbog viših ciljeva SDP ponovo "žrtvuje", pa nakon odstupanja od kandidature za sarajevske općine, osim Trnova, pravi još jedan ustupak.

Dok se na terenu odvija dalja disolucija i odlazak istaknutih članova, poput one koju gledamo u Tešnju ovih dana, Nermin Nikšić nastavlja trgovati principima, ideologijom i ugledom SDP-a zarad "političke izmaglice" uokvirene u sarajevskoj trojci. Doko SBB i Radončić čekaju u pričuvi da Nikšić odobrovolji Konakovića i da postanu četvorka. NiP i Naša Stranka već rastu i razvijaju se na račun gubitka uticaja SDP-a, a socijaldemokratija u Sarajevskom kantonu pada na nivo statističke greške "u prestonici". Nastavlja se znana politika "Što slabiji SDP, to jači Nermin Nikšić".

Navodno se nagovara i tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović da se bar priča o tome da je on kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH. I to je dimna zavjesa iza koje se krije potpuni nedostatak vizije, hrabrosti i liderstva Nermina Nikšića.

Da nema pokušaja drugih političkih subjekata, među kojima sigurno veoma značajnu ulogu igraju i Socijaldemokrate BiH (SDBiH), misija Nermina Nikšića dovela bi do potpune eutanazije građanske alternative, ideologije i identiteta socijalne demokratije u našoj politici, te konačno nade i vjere da BiH ima budućnost.

Jedina funkcija koju "Neka" efikasno vrši u vladajućoj trojci je da za račun pada ugleda i podrške SDP-a otvara prostor svojim dobrim prijateljima u NS, NIP-u i SBB-u. U Tuzlanskom kantonu treba pridružiti i PDA Mirsada Kukića. Iako tuzlanski SDP i Jasmin Imamović kriju međusobnu "ljubav i saradnju" sa PDA kao zmija noge, sasvim je jasno da Mirsad Kukić ima veliki uticaj na SDP u TK, posebno jer bez njegove podrške Jasmin Imamović gubi većinu u Gradskom vijeću Tuzla. PDA vodi ključne procese u Vladi TK, gdje je nedostatak sposobnosti i rada SDP-ovih predstavnika stranka iz Banovića preuzela vođenje glavnih procesa, a posebno onih u oblasti stranačkog zapošljavanja, kadroviranja i jačanja kontrole nad policijom.

Može se učiniti da je ovo pakt protiv SDA, ali stvarni učinak će biti pojačana homogenizacija oko SDA koja će igrati ulogu žrtve i zadnjeg branika "Bošnjaka i Bosne", dok će stranke i pojedinci nastali raspadom SDA pokupiti glasove nezadovoljnih građana i vjerovatno se opet naći u pregovorima sa svojom bivšom "demokratskom akcijom", te zbog nekih novih viših interesa boriti se da ista lica i iste politike gledamo i naredne 4 godine.

U čije ime, za čiji račun i u čiju korist radi Nermin Nikšić nije teško prepoznati onim koji žele objektivno gledati. Sve više građana razumije ove jeftine trikove i pokušaj zbunjivanja javnosti, pa sigurno nije očekivati bilo kakvu stagnaciju ili rast SDP-a.

 

Edin Delić, potpredsjednik SDBiH i načelnik Općine Lukavac

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Socijdemokrata BiH

Saopćenje za javnost SDBiH

Saopćenje za javnost SDBiH

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!