Bosna i Hercegovina     | 11.09.2021. 15:44 |

U Sarajevu održani protesti 'Pravda za Dženana i Davida'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 11. septembra (FENA) - Više hiljada građana okupilo se danas na trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu na 20. protestima povodom pete godišnjice od stradanja mladića Dženana Memića i treće godišnice stradanja mladića Davora Dragičevića.

Memić je stradao 8. februara 2016. godine dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži, a sedam dana kasnije je preminuo.

Dragičević je nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas, u Banjoj Luci.

Na protestima na Trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, okupljenim građanima obratili su se otac i sestra Dženana Memića Muriz i Arijana, roditelji Davida Dragičevića Davor Dragičević, i Suzana Radanović, kao i advokat porodica Memić i Dragičević Ifet feraget.

Feraget je istakao da traže ono što je zagarantovano svim zakonima, te podsjetio da je Dženanu te kobne noći prekasno ukazana liječnička pomoć u Sarajevu, a da David nije pljačkao kuće, nego su ga našli u potoku u Banjoj Luci jer, kako je kazao, takav je scenario bio - tužioci su svjesno kreirali saobraćajnu nesreću u Sarajevu i utapanje u Banjoj Luci.

U ova dva slučaja, kazao je, imaju dokaze, te moraju ustrajati do kraja i time mijenjati pravosudni sistem BiH.

Ovi sučajevi, istakao je Feraget, priliče Afganistanu a ne BiH, „od ove zemlje niko ne treba praviti Afganistan“. Dodao je da „našoj djeci treba novi put i novi snovi a to im zajedno možemo osigurati“.

Feraget je poručio visokom predstavniku BiH Cristianu Schmidtu da je 5 do 12.00 sati i da "natjera pravosudne organe da rade svoj posao".

Muriz Memić, otac Dženana Memića, je zahvalio svima koji pružaju podršku, ali da bi Država trebala tražiti pravdu, a ne, kako je kazao, mi na ulicama.

Prozvao je sve tužioce, inspektore, policajce, vještake, doktore koji su bili uključeni u slučaj Memić. da idu u pogrešnom smjeru.

- Očekujemo daljnju istragu za ubistvo Dženana Memića, očekujemo da reaguje VSTV da otkloni tužioce iz pravosudnih institucija koji su pogrešno radili. Ne mogu više sa nama raditi ovako – rekao je Memić.

Uputio je nekoliko zahtjeva sa skupa, a jedan od zahtjeva je da državno tužilaštvo u što kraćem roku otvori istrage za ubistvo Dženana i Davida.

Upućen je i zahtjev za sastanak kod predsjednika Ustavnog suda BiH, VSTV-a u roku od sedam dana, prijem kod federalnog tužioca ou roku od sedam dana.

Također, zahtjev je i suspenzija kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlije i Dalibora Vreće u roku od mjesec dana kak bi se proveo postupak.

- Zahtijevamo suspenziju i procesuiranje Dalide Burzić, sutkinje Suda BiH u roku od mjesec dana – zaključio je Memić te izrazio uvjerenje da će zahtjevi biti ozbiljno shvaćeni.

Dženanova sestra, Arijana Memić poručila je da neće odustati od teške borbe, da to nije borba za Dženana i Davida nego za svu djecu, a da su protesti simbol uspjeha, znak pobjede jednog oca nad korumpiranim sistemom.

- Put je još dug, svjesni smo da ćemo još čekati na pravdu, ali ne želimo čekati još pet godina da se uhapse Dženanove ubice – poručila je ona, i dodala da uz podršku građana mogu postići konačnu pravdu za sve građane BiH kojima je nepravda učinjena.

Davidovi roditelji Davor i Radanović su poručili da neće stati i dalje će tražiti pravdu za Davida i Dženana ali i za svu djecu.

Na protestima na Trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, okupljenim građanima obratili su se i Senad Pećanin, majka djevojčice Nadin, Amina Smajlović, kao i Enes Malkoč i Amir Agić roditelji studentica Edite i Selme koje su 2016.godine poginule u na pješačkom prijelazu u Sarajevu.

Iako nije planirano, ali protestnici su mirno i dostojanstveno krenuli ka Trgu institucija BiH.

Podsjećanja radi, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Alise Ramić, njenog oca Zijada Mutapa, pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Hasana Dupovca i Josipa Barića te recepcionera ilidžanskog hotela Crystal Muamera Ožegovića, koji je radio u noći kada je Memić stradao. Oni su se na ročištu u Sudu BiH izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Tužilaštvo BiH saopštilo je 14. aprila kako je donijelo odluku o preuzimanju predmeta u vezi s nestankom i smrti Davida Dragičevića iz Banje Luke, od Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka. Dodaje se da je u vezi sa time, preuzet predmet Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske koji se odnosi na više osoba "zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu s izvršenjem kaznenog djela protiv života na štetu oštećenog Dragičević Davida, kao i neprijavljivanje kaznenog djela i počinitelja, te pomoć počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela".

Na skupu je bilo puno transparenata, poruka kojima su građani iskazivali nezadovoljstvo radom pravosudnih institucija, i podršku roditeljima, a jedna od poruka je bila "Kada zulum postane pravilo, borba za pravdu postane obaveza"

Skup je održan uz poštivanje epidemioloških mjera, a Hitna pomoć je imala nekoliko manjih intervencija.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Info eTwinning dani u Sarajevu i Mostaru

Evropski džudo kup za juniore - Sofija Pajić osvojila zlato za BiH, Lana Bjelica bronzana

Svečana akademija u Vijećnici - Nezavisnost BiH se čuva, održava i jača na svakom pedlju zemlje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo