Kultura     | 11.09.2021. 17:52 |

Direktorica Juventafesta Jasna Diklić potpisala Platformu za mir

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. septembra (FENA) -Platformu za mir, dokument USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, danas je u prostorijama Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo  potpisala i Jasna Diklić, direktorica Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest i Udruženja za razvoj i unapređenje multimedijalnih umjetnosti i kulture „Medija-Art‟, saopćeno je iz  Udruženja za razvoj i unapređenje multimedijalnih umjetnosti i kulture „Medija-Art‟.

Time se to udruženje pridružilo mnogobrojnim potpisnicima državnog i nevladinog sektora koji kroz akcione planove omogućuju provedbu tog dokumenta.

- Kada pogledam ovaj dokument i njegove vrijednosti, on izgleda kao da smo ga mi pisali, potpuno se slaže s našim ciljevima i misijom Juventafesta - izjavila je Diklić prilikom potpisivanja Platforme za mir, u prisustvu Emine Trnke, voditeljice programa u Institutu za razvoj mladih KULT i grant menadžerice projekta PRO-Budućnost.

Dokument Platforma za mir kreiran je u formi deklaracije i rezultat je intenzivnog rada u više od 70 lokalnih zajednica u BiH.

Godine 2017. usvojilo ju je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, nedugo zatim primila k znanju i Zajednička komisija za ljudska prava oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnički dom PSBiH usvojio je Platformu za mir 2018. Iste godine Dom naroda PSBiH usvojio je Platformu za mir, a potpisali su je načelnici i gradonačelnici svih zajednica iz okvira projekta PRO-Budućnost, devet većih parlamentarnih političkih partija, vladika Grigorije, kardinal Vinko Puljić, muftija mostarski Salem Dedović, Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, vlč. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, mediji, udruženja žrtava rata iz svih naroda te NVO i drugi.

PRO-Budućnost je USAID-ov projekt izgradnje mira i povjerenja među građanima svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT) i Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA), saopćeno je iz Udruženja za razvoj i unapređenje multimedijalnih umjetnosti i kulture „Medija-Art‟.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Jedanaesti Juventafest od 6. do 10. septembra u Sarajevu

'Naš razred' iz Splita pobjednička predstava 10. Juventafesta

Predstava 'Solo za sedam' iz Pule ispraćena ovacijama na Juventafestu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom