Svijet     | 12.09.2021. 10:03 |

FBI objavio prvi dokument o napadima 11. septembra

FENA Internet

WASHINGTON, 12. septembra (FENA) - Američki FBI je objavio dokument od 16 stranica s kojeg je skinuta oznaka tajnosti, a koji se odnosi na logističku podršku koja je pružena dvojici saudijskih otmičara uoči napada 11. septembra 2001. godine, javlja Al Jazeera Balkans.

Dokument, objavljen kasno u subotu, opisuje kontakte otmičara sa saudijskim saradnicima u Sjedinjenim Američkim Državama, ali ne nudi dokaze da je saudijska vlada bila saučesnik u zavjeri, piše Al Jazeera English.

Upravo objavljeni dokument, koji datira iz 2016. godine, iznosi detalje rada FBI-ja na istrazi navodne logističke podrške koju su saudijski konzularni zvaničnik i osumnjičeni saudijski obavještajni agent u Los Angelesu pružali najmanje dvojici muškaraca koji su oteli avione 11. septembra 2001.

U dokumentu se iznose detalji o višestrukim povezanostima i izjave svjedoka koji potiču sumnju FBI-ja na Omara al Bayoumija koji je navodno saudijski student u Los Angelesu, a FBI ga sumnjiči da je saudijski obavještajni agent.

U FBI-jevom dokumentu opisuje ga se kao duboko upletenog u pružanje “pomoći oko putovanja, smještaja i finansiranja” dvojici otmičara.

Al-Bayoumi je svoj susret u restoranu s otmičarima Nawafom al-Hazmijem i Khalidom al-Mihdharom u februaru 2000. opisao kao “slučajan susret”, a FBI je tokom svog intervjua više puta pokušao utvrditi je li ta karakterizacija tačna ili je li zapravo je unaprijed dogovoreno, stoji u dokumentu.

"Bayoumijeva pomoć Hazmiju i Mihdharu uključivala je prevođenje, putovanja, smještaj i finansiranje", navodi se u dokumentu, a dodaje se i da im je supruga izvora FBI-a rekla da je Bayoumi često govorio o “džihadu”.

U dokumentu se takođe spominje Fahad al-Thumairy, u to vrijeme akreditirani diplomata u saudijskom konzulatu u Los Angelesu za kojeg istražitelji kažu da je predvodio tvrdokornu frakciju u njegovoj džamiji.

U dokumentu se navodi da je analiza komunikacije identifikovala sedmominutni telefonski poziv 1999. godine sa Al-Thumairyevog telefona na kućni telefon saudijske porodice dva brata koji su kasnije postali  zatočenici u zatvoru u Gvantanamu.

Dokument objavljen na 20. godišnjicu smrtonosnih napada još uvijek ima značajne izostavljene dijelove, piše Hina pozivajući se na CNN.

Saudijska ambasada u Washingtonu ranije je rekla da "pozdravlja objavljivanje" FBI-jevog dokumenta te da je "svaka optužba da je Saudijska Arabija saučesnik u napadima 11. septembra kategorički lažna".

Bidenova izvršna uredba potpisana je nakon što je više od 1.600 ljudi, članova porodica kojima su se pridružili preživjeli i pripadnici hitnih službi, objavilo pismo kojim pozivaju Bidena da ne dolazi na ovogodišnju komemoraciju, ako prethodno ne skine oznaku tajnosti s vladinih dokumenata za koje vjeruju da će pokazati da su iza napada stajali čelnici Saudijske Arabije.

Ubrzo nakon pisma, ministarstvo pravosuđa objavilo je da će preispitati sve dosad zatajene informacije ili dokumente vezane uz napade 11. septembra 2001. koje može otkriti javnosti.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo