Bosna i Hercegovina     | 12.09.2021. 11:19 |

U Kantonu Sarajevo 180 novooboljelih od Covida-19, oporavljeno 77 osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. septembra (FENA) - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u Kantonu Sarajevo proteklog dana potvrđeno je 180 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.022 uzorka.

U tom periodu, od Covid-19 infekcije oporavio se 77 osoba, dok su četiri osobe preminule od posljedica ove infekcije.

Trenutno su na bolničkom liječenju 164 pacijenta, od kojih je 130 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 98 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 66. Nema pacijenata na respiratoru, šest koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je 12 na kiseoničkoj podršci disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.051 aktivni slučaj Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.258 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 55.750 osoba zaraženih koronavirusom i 53.373 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 133, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 220.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 319 pacijenata, od kojih je četvoro transportirano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima na Vrbanji i na Ilidži, te u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 879 PCR briseva.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirana 1.641 doza vakcina, i to: 1.607 na Zetri i 34 doze na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

I na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad i Novo Sarajevo "Omer Maslić" omogućeno je vakcinisanje stanovnicima koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo