Bosna i Hercegovina     | 12.09.2021. 14:38 |

Planinarsko udruženje 'Klek' Goražde okuplja ljubitelje planinarstva i prirode

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 12. septembra (FENA) - Grupa zaljubljenika u planinarstvo i prirodu osnovala je nedavno u Goraždu Planinarsko udruženje "Klek".

Ističu da im je namjera dati doprinos u očuvanju prirodnih ljepota, ali i educirati mlađe generacije o važnosti očuvanja prirode.

- Obišli smo mnogo gradova i planina i vidjeli da uspješno djeluju takva društva pa smo i mi došli na ideju da formiramo takvo udruženje sa željom da okupimo mlade ljude i radimo na očuvanju naših planina i prirode u cjelini, a BPK Goražde se može pohvaliti istinskim ljepotama - pojašnjava predsjednik Udruženja Samir Hodžić.

Prvu akciju Udruženje je organiziralo proteklog vikenda a riječ je o uređenju i markiranju staze prema jahorinskom Kleku, uz simbolične poruke "Čiste šume za zdrav život" i "Jedna je planeta Zemlja".

- S obzirom na to da smo udruženje nazvali po jednom od najljepših vrhova našeg kantona Kleku koji iznosi 1.743 metra nadmorske visine, odlučili smo da najprije uradimo stazu na tom lokalitetu. Očistili smo kompletnu stazu od mjesta Orahovice do vrha Kleka, postavili klupe na toj dionici i markirali stazu. Na vrhu smo postavili tablu i kutiju u kojoj će ustiske moći ostavljati svi posjetioci, a u narednom periodu radit ćemo markiranje staze sa druge strane. Sve ove akivnosti proveli smo uz podršku World Visiona kojem smo neizmjerno zahvalni jer bez njih to ne bi smo mogli - naglašava Hodžić.

Koordinatorica na jednom od projekata World Vision BH Fondacije Edisa Ahmetspahić-Hendo, napominje važnost podizanja svijesti građana o značaju očuvanja prirode i njenih ljepota.

- Važno je da promovišemo prirodu, njene ljepote, da djecu od ranog uzrasta učimo njenom očuvanju. Cilj naše zajedničke aktivnosti jeste da pokažemo našim primjerom da vlastitim zalaganjem i doprinosom možemo napraviti vidljive promjene koje će koristiti i svim budućim generacijama, jer samo je jedna planeta Zemlja i mi nemamo drugu alternativu - mišljenja je ona.

Udruženje "Klek" početak rada planira ozvaničiti pohodom na Klek koji će organizirati 18. septembra te pozivaju sve ljubitelje prirode da im se pridruže.

- Planinarsko udruženje "Klek" već sada broji oko 50 članova i naravno otvoreni smo za sve nove koji nam se žele pridružiti a svi zainteresovani mogu nas kontaktirati putem facebooka. Jedini uslov za one koji žele postati članovi ovog udruženja je da vole prirodu i da su spremni vlastitim primjerom pokazati kako se čuvaju prirodne ljepote – poručili su iz Udruženja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!