Svijet     | 13.09.2021. 09:45 |

Novi Zeland donira još tri miliona dolara humanitarne pomoći Afganistanu

FENA Internet

MELBOURNE, 13. septembra (FENA) - Ministrica vanjskih poslova Novog Zelanda Nanaia Mahuta najavila je da će ta zemlja poslati još tri miliona dolara humanitarne pomoći u Afganistan, isti iznos koji već poslala prošlog mjeseca. 

Ona je u saopćenju navela kako Novi Zeland želi pomoć fokusirati na žene i djecu u Afganistanu i kako će zato pomoć usmjeriti na resorne agencije Ujedinjenih nacija UNICEF i UNFPA.

Novi Zeland je 30. augusta donirao tri miliona dolara za humanitarnu pomoć narodu Afganistana, a sredstva je uplatio Međunarodnom Crvenom križu i Međunarodnoj agenciji za migracije, javlja Anadolija. 

- Od četvrtine miliona raseljenih ljudi u Afganistanu 80 miliona su žene i djeca. Kriza u drastičnom obliku pogađa žene i djevojke i toj zemlji je potrebna humanitarna pomoć. Više nego ikad, danas je neophodno podržati međunarodne organizacije koje osiguravaju pomoć i zaštitu tim ženama i djevojkama - poručila je Mahuta.

Vlasti Novog Zelanda su prije maja evakuirale svoje vojnike koji su 20 godina učestvovali u misijama u Afganistanu. Novozelandski vojni avioni su do 27. augusta evakuirali i afganistanske državljane kojima su dodijeljene vize.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Islamska zajednica u Gazi podijelila bajramske pakete

Humanitarne grupe ne mogu učiniti ništa da zaštite osoblje u Pojasu Gaze

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana