Bosna i Hercegovina     | 13.09.2021. 13:43 |

Povećan iznos sredstava predviđenih za podršku privredi u TK

FENA Saopćenje

TUZLA, 13. septembra (FENA) -  Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o izmjenama Programa utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava budžeta TK za 2021. godinu s pozicije "Podrška razvoju Kantona“, a kako bi se bolje iskoristila ukupno planirana sredstava za realizaciju programa "Podrška razvoju Kantona“ namijenjenog privrednim subjektima i obrtnicima.

Najznačajnija izmjena odnosi se na povećanje ukupno planiranih sredstava za realizaciju Programa sa četiri na 4,5 miliona KM, saopćeno je iz Vlade TK.

Gledajući po strukturi Programa izmjenama je izvršena i unutrašnja preraspodjela planiranih sredstava s onih pozicija gdje je zabilježen nešto manji broj zahtjeva, na one pozicije gdje je iskazan veći interes aplikanata, kako bi se kvalitetnije odgovorilo potrebama privrednika i obrtnika.

Vlada je danas prihvatila Izvještaj o izvršenju budžeta Tuzlanskog kantona za period od 01.01.-30.06.2021. godine, kao i Izvještaj o korištenju sredstava tekuće rezerve budžeta Tuzlanskog kantona za period 01.01.-30.06.2021. godine.

Posmatrajući ukupno ostvarene prihode i primitke budžeta TK za prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na izvršene rashode i izdatke, evidentno je da je budžet u ovom izvještajnom periodu ostvario pozitivan ukupan finansijski rezultat.

-Ipak treba imati u vidu da brojni programi Vlade i ministarstava dolaze na realizaciju tek u trećem i četvrtom godišnjem kvartalu, tako da su trenutni pokazatelji, iako ohrabrujući i značajnim dijelom uzrokovani pozitivnim finansijskm kretanjima i povećanjem prihoda od direktnih i indirektnih poreza, ipak relativnog karaktera - navode iz Vlade.

Kada je u pitanju realizacija sredstava sa pozicije Tekuća rezerva, Vlada je u prvom polugodištu odobrila tek 10,2 posto od ukupno planiranih sredstava.

Na današnjoj sjednici Vlada nije prihvatila Izvještaj o radu Kantonalne agencije za privatizaciju za prvih šest mjeseci ove godine.

Vlada je, između ostalog, dopunila Odluku o Pozitivnoj listi lijekova Tuzlanskog kantona, čime su u Listu uvršteni zaštićeni nazivi za lijekove koji već generički postoje na listi lijekova.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas imenovala punomoćnike koji u ime osnivača vrše ovlašćenja Skupštine Javnog preduzeća "Međunarodni aerodrom Tuzla“ d.o.o., te na lični zahtjev razriješila predsjednika privremenog Školskog odbora JU OŠ "Doborovci“ Doborovci, Gračanica, saopćeno je nakon sjednice kantonalne vlade.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Pomoć Vlade TK u izmirenju doprinosa za zaposlenike u 'Kuli' Gradačac

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom