Svijet     | 13.09.2021. 11:46 |

Nastavljeno suđenje bivšem premijeru Izraela

FENA Internet

JERUSALEM, 13. septembra (FENA) - Suđenje za korupciju bivšem premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu nastavljeno je danas, poslije tromesečne pauze, unakrsnim ispitivanjem bivšeg direktora websitea Walla Ilana Ješue.

Netanjahu, sada vođa opozicije, nije došao u jerusalimski okružni sud na ročište, jer mu je dozvoljeno da ne prisustvuje.

Ješua je prvi i glavni svjedok u takozvanom Slučaju 4000, u kome se bivši premijer optužuje za zloupotrebu položaja dok je bio premijer i ministar komunikacija od 2014. do 2017. godine, navode izraelski mediji.

Netanjahuovi advokati se nadaju da će dokazati da on nije imao poseban tretman u izveštajima tog novinskog websitea, javlja Radio Slobodna Evropa. 

Netanjahu je optužen da je koristio svoj položaj da nelegalno doprinese poslovnim interesima Šaula Eloviča, glavnog akcionara u telekomunikacionom gigantu Bezek.

U zamjenu za to Elovič je navodno obezjbedio da se o Netanjahuu i njegovoj porodici povoljno izveštava na wesiteu kompanije i dopuštao saradnicima tadašnjeg premijera i članovima njegove familije da utiču na sadržaj uvodnika i politiku sitea. 

Odbrana pokušava da dokaže da su, suprotno onome što tvrdi glavni svjedok, naredbe stizale ne samo od Netanjahua već i drugih političara, biznismena i kompanija.

Advokati odbrane su tvrdili da im nisu dati svi snimci razgovora sa telefona bivšeg direktora websitea i tražili su više vremena za pripremanje svih neophodnih dokaza, zato je suđenje prekinuto na tri meseca.

Novi dokazi sugerišu da su tokom izborne kampanje 2013. i 2015. godine uspostavljene veze između Ješue i nekolicine političara i visokih zvaničnika koji su vodili računa o budžetu za reklamiranje raznih partija na websiteu. U zamjenu za plaćanje reklama site je povoljno izvještavao o tim partijama.

Bivši zamjenik vrhovnog tužica Jehošua Reznik ocijenio je, međutim, da postoji značajna razlika jer se o Netanjahuu, u slučaju da je tvrdnja tužilaca tačna, povoljno izvještavalo u zamjenu za donošenje propisa u njegovoj nadležnosti što se smatra mitom.

Netanjahuu se sudi za mito, prevaru i zloupotrebu položaja u tom slučaju, a Eloviču i njegovoj supruzi za mito.

Suđenje će se kasnije usredsrediti na druge slučajeve protiv bivšeg premijera.

On je optužen da je primao skupe poklone od milijardera, te za dogovor sa vlasnikom tiražnog dnevnika Jediot ahronota, Arnonom Mozesom, za pozitivno izvještavanje u zamjenu za slabljenje rivalskog lista.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'