Kultura     | 13.09.2021. 12:21 |

Mijatović: Zadovoljni smo gostovanjem u Banja Luci i širenjem priče o Festivalu

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 13. septembra (FENA) – Predstavom "Derviš i smrt“, u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske i u režiji Dejana Projkovskog, sinoć je počeo jubilarni 20. festival BH drame koji se završava podjelom nagrada 20. septembra.

Predstava "Derviš i smrt“, po romanu Meše Selimovića, zbog tehničkih uslova, igrana je na sceni NP RS-a i to će biti jedina predstava ovogodišnjeg festivala koja će biti igrana van Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, koje je organizator tog festivala.

-I do sada je, povremeno, bila praksa da se predstave koje se zbog raznih tehničkih uslova ne mogu odigrati na scenama BNP-a Zenica igraju na matičnim scenama. Uglavnom su bila u pitanju pozorišta iz Sarajeva. Ovaj put smo se za takav model odlučili s pozorištem iz Banja Luke pa je, u dogovoru s njihovom direkcijom, igranje predstave 'Derviš i smrt' upriličeno na njihovoj sceni. Jako smo zadovoljni cjelokupnom atmosferom, širenjem pozitivne priče o Festivalu bh. drame i u druge gradove te prijemom predstave od publike koja je došla iz Zenice, kao i domaćinskim odnosom naših teatarskih kolega iz Banja Luke - kaže direktor zeničkog pozorišta Miroljub Mijatović, koji ističe da je "pedesetak teatarskih zaljubljenika i članova tri žirija“ putovalo u Banja Luku.

U pratećem festivalskom programu, prve je noći realizirano i online predstavljanje knjige "Narodno pozorište Vrbaske banovine – osnivanje i umjetnički razvoj 1930. - 1934.“, autorice dr. Ljiljane Čekić, koja je i selektorica ovogodišnjeg festivala bh. drame, u sklopu kojeg će u takmičarskom dijelu biti odigrano osam predstava.

Večeras je s početkom u 19.30 sati na Velikoj sceni BNP-a Zenica na programu predstava narodnog pozorišta Sarajevo "To nikad nigdje nije bilo“, nastala po motivima romana "Istorija bolesti“ Tvrtka Kulenovića te u režiji Dine Mustafića.

U sklopu pratećeg programa, posredstvom Youtube kanala BNP-a, u 17 sati bit će upriličena promocija novih izdanja Sterijnog pozorja, a razgovor će voditi Enes Salković.

Neposredno pred večerašnju predstavu, s početkom u 19 sati bit će otvorena izložba "Dvadeset plakata za dvadeset Festivala bh. drame“.

U takmičarskom dijelu ovogodišnjeg festivala nalaze se i predstave "Kreketanje“ Narodnog pozorišta Tuzla (14. septembar, 19.30 sati), "Sedam strahova“ BNP-a Zenica (15. septembar, 19.30 sati), "Nije čovjek ko ne umre“ Pozorišta Prijedor (16. septembar, 19.30 sati), "Ništa nas ne smije iznenaditi“ Pozorišta mladih Sarajevo (17. septembar, 19.30 sati), "Identitluk“ Studio za izvedbene umjetnosti Mostar, HNK Mostar i Narodno pozorište Mostar (18. septembar, 19.30 sati) te "Šindlerov lift“ Kamernog teatra 55 (19. septmbar, 19.30 sati).

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Okončan 20. festival bh. drame u Zenici, Vladi Keroševiću nagrada 'Adem Čejvan'

Hazim Begagić najavio novog direktora BNP-a Miroljuba Mijatovića

IFET preferira pozorišne predstave odgojno-edukativne komponente

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'