Svijet

U Njemačkoj akcija vakcinacije stanovništva

Internet, Ilustracija

BERLIN, 13. septembra (FENA) - Zdravstveni radnici posjećuju između ostalog štandove s hranom i prodavnice diljem Njemačke u pokušaju da 'dopru' do ljudi koji treba da dobiju vakcinu protiv koronavirusa dok se usporava stopa vakcinacije u zemlji.

Ovo je u sklopu posebne cjelosedmične akcije vakcinacije tokom koje će se ljudima nuditi vakcine bez zakazivanja na lako dostupnim web lokacijama navedenim na nacionalnoj web stranici i promoviranim na društvenim mrežama s oznakom "Hier wird geimpft" (Ovdje se nudi cijepljenje). ”

- Nikada nije bilo lakše dobiti vakcinu - rekla je kancelarka Angela Merkel u svom video obraćanju objavljenom tokom vikenda, prenosi AP.

Njemačka želi da se 75 posto stanovništva imunizira protiv koronavirusa, ali do sada je samo 62,2 posto populacije primilo vakcine.

Ministar zdravlja Jens Spahn branio je u ponedjeljak sve veći pritisak na nevakcinisane ljude, uključujući prekid besplatnih testiranja na Covid sljedećeg mjeseca i, u nekim njemačkim državama, prestanak plaćanja bolovanja za osobe u karanteni.

(FENA) J.Č.