Regija     | 13.09.2021. 12:55 |

Ankete: Na slovenskim općim izborima lijeva oporba mogla bi osvojiti vlast

FENA Agencije

 

LJUBLJANA, 13. rujna (FENA) - Sloveniju u proljeće 2022. čekaju redovni parlamentarni izbori i ankete pokazuju da bi više izgleda za sastavljanje koalicijske vlade imala sadašnja lijeva oporba, a među pojedinačnim stranakama najviše bi glasova osvojila Slovenska demokratska stranka (SDS) premijera Janeza Janše.

Prema rezultatima redovite mjesečne ankete ljubljanskog "Dela" na reprezentativnom uzorku objavljene u ponedjeljak, za Janšinu bi stranku glasovalo 31,2 posto birača, a za Socijalne demokrate (SD) Tanje Fajon, potencijalne Janšine glavne političke konkurentice za premijerski položaj,  17,6 posto.

No, stranke u sadašnjoj Janšinoj trostranačkoj vladi  sveukupno bi dobile 40,2 posto glasova, a lijeva oporba koja pregovara o predizbornoj suradnji dosta više -  47,9 posto, navodi "Delo".

Sve su slovenske političke stranke kongresima i aktivnostima na terenu praktično već počele pripreme za izbore. Janša je na nedavnom stranačkom skupu u Krškom kazao da je otvoren za svaku suradnju u budućim koalicijama, ali pod uvjetom da rade za "zajedničko dobro" i ne stavljaju stranačke interese pred nacionalne.

Oporbeni lijevi blok isključuje pak koaliciju s Janšinom strankom, tvrdeći da Janša krši načela vladavine prava, da se miješa u pravosuđe i guši medijske slobode, a u vanjskoj politici povezuje s liderima "neliberalnih demokracija" u srednjoj i istočnoj Europi.

Premijer opoziciju optužuje za "lijevi ekstremizam" i "kulturni marksizam",  te za prenošenje slovenskog političkih prijepora u europske institucije, kako bi naštetila vladi.

U slučaju takvog ishoda izbora, sugerira anketa, mogla bi se ponoviti situacija iz zadnjih izbora 2018. godine. Tada je Janša kao relativni izborni pobjednik prvi od predsjednika države dobio mandat za sastav vlade, ali je od njega morao odustati jer su stranke ljevice rezolutno odbijale suradnju s njim. Vladu je tada formirao Marjan Šarec, predsjednik Liste Marjana Šareca (LMŠ) koja je po broju mandata bila druga po snazi u parlamentu.

Ta se  koalicija raspala u ožujku 2020. nakon čega je političkim preslagivanjem u parlamentu treći put na čelo desne vlade došao Janša čiju vlast po anketama podržava samo četvrtina birača.

Iduće godine u Sloveniji se uz parlamentarne trebaju održati i lokalni izbori, te izbori za novog predsjednika države jer se sadašnji predsjednik Borut Pahor na njima ne može kandidirati, nakon dva uzastopna petogodišnja mandata.

Pokušaj izglasavanja nepovjerenja Janšinoj vladi u proljeće ove godine nije uspio, no njegova je parlamentarna većina tijesna i nestabilna, a lijeva je oporba nedavno uložila dvije nove interpelacije protiv njegovih ministara u kojima će ta većina opet biti na kušnji.

Prvi rok u kojemu predsjednik Borut  Pahor može raspisati redovne parlamentarne izbore je u travnju iduće godine, objavilo je izborno povjerenstvo.

Slovenski Socijalni demokrati (SD) zadnji put su pobijedili na parlamentarnim izborima 2008. godine, kad je vladajuću koaliciju formirao sadašnji predsjednik države Borut Pahor.

Sadašnja predsjednica stranke Tanja Fajon na čelo je stranke došla u ožujku ove godine nakon ostavke Dejana Židana i s ambicijom da je povede u novi uspjeh na slijedećim izborima. 

Niz je godina članica Europskog parlamenta i ima jake međunarodne veze. Fajon se u subotu na Brdu kod Kranja sastala sa njemačkim ministrom financija i kandidatom njemačkih socijaldemokrata (SPD) za kancenarski položaj na predstojećim izborima za Bundestag. Kako je nakon susreta priopćio slovenski SD, ona i Scholz su razgovarali o "očekivanoj pobjedi" SPD-a na izborima u Njemačkoj krajem ovog mjeseca, pri čemu je Scholz - kako se navodi - izrazio očekivanje da će i na slovenskim parlamentarnim izborima pobijediti Socijalni demokrati (SD), prenosi Hina.

 

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Plenković: Mi ćemo formirati većinu u Hrvatskom saboru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta