Bosna i Hercegovina     | 13.09.2021. 13:58 |

U Općini Foča u FBiH besplatni mamografski pregledi za 50 žena

FENA Elma Geca

USTIKOLINA, 13. septembra (FENA) – "Dani zdravlja" u organizaciji udruženja"Think pink - Zajedno smo jedno" i uz podršku Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja "Biser" Goražde, održani su danas u Ustikolini.

Putem mobilnog mamografa upriličeni su besplatni mamografski pregledi za 50 žena u ovoj lokalnoj zajednici.

Jedna od njih je i Izeta Mulahmetović koja naglašava kako je svjesna da su redovni pregledi najznačajniji u borbi protiv karcinoma dojke.

- Veoma sam zadovoljna što je ovo organizirano i nadam se da će i ovo uticati na žene da vrše redovne preglede. Ja mamografiju radim redovno, svake tri godine što znači mnogo. Svaka žena bi trebala odraditi ne samo mamografski pregled već i redovne ginekološke preglede, jer prevencija je pola zdravlja - smatra Mulahmetović.

Koliko su mamografski pregledi i eventualno rano oktrivanje opake bolesti od izuzetnog značaja, svjedoči i podatak o povećanom broju oboljelih na području BPK Goražde u ovoj godini. Predsjednica udruženja ”Biser” Mersiha Pecikoza naglašava da je od marta, od kada je mamograf u Kantonalnoj bolnici Goražde u funkciji, dijagnosticirano 15 oboljelih.

- Zadovoljni smo što su Dani zdravlja ove godine počeli iz BPK Goražde i radit će se mjesec dana u svim dijelovima BiH. ”Biser” je ove godine tražio jedan dan i odredio da to bude Ustikolina koja je malo udaljena od Goražda i nemaju mamograf već samo ultrazvuk. Odzivom smo zadovoljni i mislim da će se pregledati kako je i planirano 50 žena starijih od 40 godina, dolaze u grupama i poštujemo epidemiološke mjere - ističe Pecikoza.  

Dodala je da udruženje „Biser“ ulaže maksimalne napore da se obavi što više pregleda i eventualno u ranoj fazi otkrije karcinom dojke ili maternice, čime je mogućnost za izliječenje pacijentica znatno veća.

Predsjednica udruženja nada se kako će svi rezultati današnjih pregleda biti uredni.

- Za mnoge je danas obavljeni mamografski pregled prvi put u životu i sretna sam što je iz godine u godinu sve veća svijest o potrebi redovnih kontrola. Svi mamografski pregledi obavljeni u Ustikolini su besplatni a sredstva su obezbijeđena novčanim prilozaima od manifestacije „Šetnja za život“ koja će se i u Goraždu održati 3. oktobra – pojasnila je ona.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sindikat Doma zdravlja Ustikolina ukazao na tešku situaciju u ovoj ustanovi

Gormez: Godišnjica Turhan Emin-begova džamije u Ustikolini dijelila je sudbinu države BiH i naroda

Ustikolina - Obilježena 575. godišnjica najstarije džamije u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta