Bosna i Hercegovina     | 13.09.2021. 15:49 |

Skupština KS usvojila Nacrt zakona o izmjenama Zakona socijalne zaštite

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 13. septembra (FENA) – Skupština Kantona Sarajevo usvojila danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom KS.

Kako je navedeno, pravo na stalnu novčanu pomoć ne mogu ostvariti osobe i domaćinstva ako je osoba ili jedan ili više članova domaćinstva vlasnik privrednog društva ili ima registrovanu obrtničku ili srodnu djelatnost, osim ako je privredno društvo u postupku stečaja ili likvidacije.

Smatrajući potrebnim da se procentualni iznos stalne novčane pomoći izmijeni, predloženo je u Nacrtu zakona povećanje novčanog iznosa stalne novčane pomoći za 10  posto prosječne plaće u Kantonu Sarajevo koja se utvrđuje u skladu sa Kantonalnim zakonom (iznosi 750 KM).

Cenzus prihoda kod stalne novčane pomoći za člana porodice sa kojim korisnik ne živi trenutno iznosi 10 posto prosječne plaće, što je izuzetno nizak cenzus.

Prijedlog je stoga da se on uveća na 60 posto prosječne plaće, te za 20 posto prosječne plaće za svakog člana njegovog zajedničkog domaćinstva. Kao uslov za ostvarivanje prava na stalnu novčanu pomoć brisano je vlasništvo ili posjedovanje motornog vozila.

Ministrica Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Ivana Prvulović, koja je zastupnicima prezentirala Nacrt zakona, kazala je da su povećanja predložena u skladu sa fiskalnom procjenom.

U zakonu je predloženo uvećanje dodatka na djecu za 10 posto u porodicama sa troje i više djece. S tim prijedlogom se nije složila zastupnica SDP Segmedina Srna-Bajramović koja je obrazložila da takvo povećanje ni na koji način ne može uticati na pronatalitetnu politiku, jer su mjesečne potrebe djece veće.

Stoga, zaključila je povećanje od 10 posto nikako ne može motivirati roditelje da planiraju troje ili više djece.

Također, u tekstu  nacrta zakona se proširuje djelatnost Doma za djecu bez roditeljskog staranja, ali Srna-Bajramović je podsjetila kako izvještaji iz Doma koji Skupština KS svake godine analizira, govore da ta ustanova ima problema s brojem zaposlenih, posebno s malim brojem visoko obrazovanih kadrova.

Javna rasprava o tom nacrtu zakona će trajati 30 dana, a primjedbe i sugestije će biti dostavljene Vladi KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije