Kultura     | 13.09.2021. 16:21 |

Otvorena izložba 'Čista umjetnost' u sklopu inicijative kompanije Nestlé

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. septembra (FENA) - Izložba pod nazivom "Čista umjetnost" otvorena je danas je u Sarajevu u sklopu inicijative kompanije Nestlé.

Izložbu čini pet umjetničkih djela, nastalih od otpadnog materijala kojem su poznati umjetnici dali novu svrhu i pretvorili ga u vizionarska djela sa snažnom porukom o važnosti čuvanja prirode.

Djela, od kojih najveće ima promjer tri metra, predstavljaju izgled flore i faune ukoliko se o njima ne počnemo brinuti.

Kompanija Nestlé, uz podršku Udruženja Ruke i Let's Do It, pokrenula je lokalnu inicijativu za očuvanje prirode ,,Čista umjetnost''. Izložba je samo jedna od aktivnosti kojom Nestlé želi doprinijeti u osvještavanju javnosti o ovoj važnoj temi.

Pet izloženih skulptura djela su kreativnih ruku lokalnih umjetnika Centra za umjetnost i umjetničku edukaciju „ArkA”: Marka Frančešćevića (Morska zvijezda), Adisa Lukača (Američki ždral), Hane Hurem (Kit), Denisa Haračića i Eldine Kožljak (Podvodni VS zemljani svijet), te Samira Sućeske (Kornjača), pod vodstvom koordinatora Amera Hadžića i Amele Hadžimejlić.

Cilj inicijative je potaknuti svakog od nas na djelovanje kada je riječ o smanjenju otpada, recikliranja i ponovne upotrebe materijala, ali i očuvanja vodnih resursa i šuma.

Izložba će u periodu od 13. do 15. septembra u SCC-u biti otvorena je za javnost, saopćeno je.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta