Ekonomija     | 13.09.2021. 16:32 |

Vlada FBiH - Podrška rješavanju problema u Binasu i BNT-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. septembra (FENA) - Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić sastao se danas u Sarajevu s rukovodstvom Sindikata metalaca Federacije BiH, Bajrom Melezom i Almirom Salihovićem, te predstavnicima Sindikata fabrike namjenske industrije Binas d.d. Bugojno, Bahirom Zukićem i Farukom Jusufspahićem.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj situaciji u toj kompaniji, kao i hitnom rješavanju višegodišnjih problema s kojima se susreću radnici, a što je dovelo i do ostavke direktora Binasa Enesa Memića. Predstavnici Sindikata zahtijevaju smjenu i Nadzornog odbora i Uprave u toj firmi.

Džindić je dao punu podršku radnicima Binasa u borbi za njihova prava.

- U narednom periodu očekujem od Uprave kompanije da preuzme odgovornost i konačno iznađe rješenje za probleme u Binasu, posebno imajući u vidu potencijal i stanje na tržištu, na kojem su proizvodi Binasa veoma traženi. Takav odnos će sigurno pomoći u rješavanju problema s kojima se radnici susreću. Nećemo dozvoliti gašenje, ali moramo iznaći sveobuhvatno rješenje i poredati stvari da funkcionišu - poručio je Džindić.

Ministar je već uputio prijedlog odluke o razrješenju direktora Enesa Memića i imenovanju novog direktora ove kompanije.

- Tražimo smjenu Uprave društva i Nadzornog odbora. Čim se to završi, radnici idu na posao - istakao je jedan od zahtjeva predsjednik Sindikata metalaca Federacije BiH Bajro Melez.

Predstavnici Sindikata su također istakli da nova uprava prvo mora objektivno snimiti situaciju u kojoj se kompanija nalazi, te potom poduzimati mjere za prevazilaženje sadašnjih problema.

Prethodno je danas u zgradi Vlade Federacije BiH održan i sastanak s predstavnicima Sindikata metalaca Federacije BiH, Uprave i Nadzornog odbora BNT-Tvornice mašina i hidraulike Novi Travnik, te Sindikata radnika te fabrike, kojem je, uz resornog ministra, prisustvovao i premijer FBiH Fadil Novalić.

Tom prilikom predstavljen je plan kojim će se i situacija u BNT-u pozitivno riješiti, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo