Kultura     | 14.09.2021. 09:26 |

Poziv mladima za učeće na radionicama o umjetnosti i kulturi sjećanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. septembra (FENA) - Galerija Brodac u Sarajevu i Kuma International, s partnerima, objavljuju poziv za serijal od šest dvodnevnih radionica s domaćim i međunarodnim umjetnicima i fotografima o umjetnosti, fotografiji i savremenim oblicima memorijalizacije. 

Rok za prijavu je 20. septembar.

Organizatori pozivaju sve punoljetne mlade osobe s područja Bosne i Hercegovine da se prijave. Potiču sudjelovanje oba spola, kao i ravnomjernu i jednaku zastupljenost učesnika iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, što će biti neki od kriterija za selekciju.

Posebno potiču na prijavu mlade koji ranije nisu imali priliku sudjelovati u programima vezanim za temu memorijalizacije i umjetnosti te imaju afinitet ili interes za umjetnost i kulturu sjećanja.

Radionice će se održavati u galeriji Brodac i sastojati se od teoretskih i praktičnih pristupa te će koristiti interaktivne, dinamičke i inovativne metodologije kako bi se mladi učesnici potpuno uključili.

Zajedno s odabranim sudionicima, umjetnici Ziyah Gafić, Smirna Kulenović, Enrico Dagnino, Mak Hubjer, Velibor Božović i Aida Šehović postavljat će i odgovarati na brojna pitanja o prirodi i vrstama sjećanja poput 'Kako se sjećamo prošlosti i koja je uloga umjetnosti i fotografije u tom procesu?'.

Na kraju serijala radionica bit će organizirana grupna izložba u Galeriji Brodac u decembru ove godine.

Radionice su organizirane u okviru projekta "ReMemory 1992.-2022: 30 godina sjećanja kroz umjetnost u Bosni i Hercegovini“.

Obilježavajući 30. godišnjicu od početka rata u BiH, projekt fokusira priče iz Sarajeva i Goražda te uključuje aktiviste i umjetnike kako bi ponudili lokalno-kontekstualnu perspektivu o posljedicama prošlosti i sjećanja na tu prošlost.

Projekt je osmišljen tako da svim sudionicima ponudi temeljito znanje o pojmovima podjela, osporavanim prostorima, vremenima i fluidnostima granica te da osnaži sudionike da razmisle o ulozi umjetnosti i kulture u društvenoj transformaciji.

Glavni cilj projekta je omogućiti otkrivanje prošlosti za zdravu i inkluzivnu budućnost u BiH kako bi se potaknuo jedinstveniji i koherentniji put naprijed.

Učesnicima će biti ponuđena jedinstvena prilika za proučavanje prošlosti, a istovremeno će ih ohrabriti i potaknuti na stvaranje aktivnih, angažiranih i odgovornih promjena u njihovoj zajednici.

Radionice će se održavati u Galeriji Brodac. Učesnici su pozvani da prisustvuju cijelom serijalu radionica radi optimizacije ishoda učenja, kao i sadržaja grupne izložbe.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Radionice 'Strip dostupan svima' održane u Dječijem domu Mostar

Partnerstvo pravosuđa i medija u procesu kvalitetnog informisanja građana

U Grudama radionica o uvođenju imunizacije protiv HPV-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana