Regija     | 14.09.2021. 11:10 |

U Sloveniji skoro 1400 novozaraženih, svaki četvrti test pozitivan

FENA Agencije

LJUBLJANA, 14. rujna (FENA) - Visok rast dnevnih zaraza u Sloveniji se nastavlja, pa je u zadnja 24 sata potvrđeno 1393 novozaraženih, uz udio pozitivnih testova od 24,6 posto, dan pred početak pooštrenih mjera, kad će se osim nekih izuzetaka skoro posvuda zahtijevati covid potvrde.

S 5665 testova u zadnja 24 sata  potvrđene su 1393 nove zaraze, uz troje preminulih, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) u utorak. 14-dnevna incidencija povećala se na 505 slučajeva, što je jedan od kriterija za ulazak u "tamno crvenu" epidemiološku zonu Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC).

Na covid odjelima bolnica trenutno je 333 oboljelih, od čega 76 na intenzivnim odjelima, a u zadnja 24 sata primljeno je 45 novih pacijenata dok ih je 21 otpušten na kućno liječenje.

Odlukom vlade, od srijede će zaposleni u javnim ustanovama i u poduzećima, kao i njihove stranke trebati potvrde da su cijepljeni, preboljeli covid ili da su negativno testirani na koronavirus, uz neke izuzetke.

Tako će i za ulazak u trgovačke centre trebati covid potvrde,  a također i  za javni prijevoz, osim za srednjoškolce i osnovnoškolce.

Potvrde će se zahtijevati i u zdravstvenim ustanovama, osim za urgentne slučajeve, potvrdio je za Slovensku televiziju ministar zdravstva Janez Poklukar, ponovno pozvavši sve koji mogu da se što prije cijepe.

U Sloveniji je do sada cijepljeno 44,5 posto ukupne populacije, a pooštravanjem mjera nastoji se potaknuti na cijepljenje što veći broj ljudi pred vrh četvrtoga vala epidemije, prenosi Hina.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu