Bosna i Hercegovina     | 14.09.2021. 12:40 |

Skupština KS će insistirati da Kantonalno tužilaštvo zakonito radi svoj posao

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. septembra (FENA) - Optužbe bez argumentacije na račun predstavnika građana u Skupštini Kantona Sarajevo zasigurno neće pomoći jačanju ugleda tužilačke funkcije, navodi se u saopćenju Skupštine Kantona Sarajevo (SKS).

Reakcija SKS-a uslijedila je nakon što su Udruženje tužilaca Federacije BiH i Kolegij tužitelja Kantonalnog tužilaštva KS, optužili pojedine zastupnike SKS-a i pojedince koji su imali priliku da se obrate, za napade i pokušaje diskreditacije glavne tužiteljice i većeg broja tužilaca a, između ostalog,  i za neprimjeren utjecaj zakonodavne vlasti na nezavisnost pravosuđa.

Stoga iz Skupštine KS poručuju da će jačanju ugleda doprinijeti etičan i profesionalan rad, sankcionisanje odgovornih osoba u Tužilaštvu KS kojima su službeno utvrđene zloupotreba položaja i teže povrede službene dužnosti, te puno bolji izvještaji o radu.

- Jedno udruženje tužilaca, kao i Kolegij trebali bi takve pojave javno osuditi, a ne stajati u njihovu zaštitu - kaže se, pored ostalog, u odgovoru Skupštine KS. 

U saopćenjima tužioci su oštro osudili napade i pokušaje diskreditacije glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlija, kao i većeg broja tužilaca i tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo. 

Na tvrdnju da su zastupnici i "pojedinci" iskoristili "pogodan medijski prostor za obmanjivanje javnosti iznošenjem paušalnih, neprofesionalnih i degradirajućih navoda kojim su dezavuirali javnost" iz Skupštine odgovaraju da ovakve kvalifikacije na račun javne diskusije Skupštine KS, koja je obilovala argumentima zbog koje bi se Kantonalno tužilaštvo i cjelokupni pravosudni sistem morali duboko zabrinuti, predstavljaju stvarni atak na demokratiju i neprimjeren pritisak tužilaca na zakonodavnu vlast, jedinu koju građani direktno biraju.

Skupština KS nastavit će insistirati da Kantonalno tužilaštvo etično i zakonito radi svoj posao.

- Uslove smo osigurali pruživši iskrenu ruku podrške, a na odgovornost ćemo sve jače i glasnije pozvati, bez kompromisa i ustupaka, u ime građana koji su nas birali - poručuju zastupnici Skupštine KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

HŠK Zrinjski: Igrači, treneri i osoblje FK Velež ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi

Ministar Hurtić osudio napad na bošnjačke mladiće u Stocu, traži sankcije za napadače

Ambasada SAD-a u BiH: Dodik i njegove ulizice napali državnu strukturu i Daytonski sporazum

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!