Bosna i Hercegovina     | 14.09.2021. 14:00 |

KOBO KS pozvao nadležne državne institucije da spriječe ponižavanje bh. građana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. septembra (FENA) - Koordinacioni odbor boračkih organizacija Kantona Sarajevo (KOBO KS) pozvao je nadležne institucije države Bosne i Hercegovine da se aktivno angažuju i spriječe maltretiranje i ponižavanje bh. građana, reagirajući povodom hapšenja Edina Vranja, nekadašnjeg načelnika Sektora kriminalističke policije u FUP-u i prvog čovjeka Odjela za organizovani kriminal. 

Pitanja u vezi s hapšenjima bivših pripadnika Oružanih snaga RBiH razmatrana su danas na sjednici Koordinacionog odbora boračkih organizacija KS i Ministarstva za boračka pitanja KS sa ministrom Omerom Osmanovićem na čelu.

- Ovim postupkom R Srbije prema građanima Bosne i Hercegovine pokazuje se da je aktivno učestvovala u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i da nije odustala od ratnih ciljeva, te da  nekim izmišljenim optužnicama pokušava pokazati da smo u ratnom periodu 1992-1995. svi činili zločine - navodi KOBO KS u saopćenju za javnost.

Istovremeno, navodi da se "radi o agresivnom napadu na sve časne pripadnike Oružanih snaga RBiH i namjernoj zamjeni uloge agresora i žrtve pokazuju činjenice da su vojska Jugoslavije i domaći kolabracionisti stanovnike Goražda, gdje je tokom agresije boravio i Edin Vranj, u zaštićenoj zoni UN-a, držali u opsadi 1.336 dana bez struje, vode, hrane i komunikacije uz neprestano bjesomučno granatiranje tokom kojeg je ubijeno više od 2.000 civila, od kojih 148-oro djece".

Stoga KOBO KS poziva sve institucije države Bosne i Hercegovine da se aktivno angažuju i spriječe u budućnosti maltretiranje i ponižavanje njenih građana, ma gdje se oni u svijetu nalazili.

- Koordinacioni odbor boračkih organizacija KS i Ministarstvo za boračka pitanja KS učinit će sve u okviru zakonskih mogućnosti da olakšaju prikupljanje dokaza za sve časne pripadnike Oružanih snaga RBiH, koji traže pravdu po sudovima kako bi dokazali svoju nevinost - navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije