Regija     | 14.09.2021. 15:10 |

Gudeljević na konferenciji 'Mapa puta znanstvene diplomacije u JI Evropi'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. septembra (FENA) - Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević učestvuje na konferenciji „Mapa puta znanstvene diplomacije u Jugoistočnoj Evropi Мeđunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST)”

U Bernu je, u sklopu projekta međunarodnog instituta za održive tehnologije, jučer počela konferencija na visokoj razini posvećena znanosti.

Na konferenciji, osim delegacije Bosne i Hercegovine, sudjeluje još deset država jugoistočne Evrope - saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Projekt SEEIIST nastoji razviti regionalni centar izvrsnosti u jugoistočnoj Evropi za biomedicinska istraživanja u liječenju karcinoma.

Visoke delegacije su razgovarale o stvaranju novog istraživačkog centra u jugoistočnoj Evropi.

Postrojenje koje će dijeliti temeljne principe CERN-a (Evropska organizacija za nuklearna istraživanja) bit će posvećeno nuklearnim biomedicinskim istraživanjima. Specijalizirat će se za razvoj najnovije tehnologije za liječenje određenih vrsta kancera.

Na konferenciji je SEEIIST zatražio od Švicarske da predsjedava radnim skupinama u kojima će biti zastupljene sve zemlje članice projekta, a među kojima je i BiH. Na jučerašnjem skupu sudjelovali su Fabiola Gianotti, generalna ravnateljica CERN-a, i profesor Leonid Rivkin, zamjenik ravnatelja PSI-a.

Deklaracijom o namjerama potpisanoj u CERN-u  2017. godine uspostavljen je SEEIIST kao zajednička regionalna inicijativa između Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Republike Kosovo, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije. Hrvatska i Grčka su članice sa statusom promatrača.

Ministrica Gudeljević je izrazila spremnost da BiH sudjeluje u ovom projektu u maksimalnom kapacitetu kako bi osnažila znanstvene kapacitete i time pratila europski trend potpore znanosti.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Održana Konferencija ministara za područje zdravstva u BiH

Bošnjak: Olimpijska godina prilika za pokretanje novih projekta u sportu

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta